• Opptak av tømmer til Geithus Bruk på Modum i Buskerud fra Bergsjø i Drammenselva.  Fotografiet er tatt oppe fra den ytre enden av den 270 meter lange kranbanen mellom fløtingsvassdraget og fabrikken.  Kranbanen besto av to parallelle rekker av søyler i armert betong med kraftige horisontale dragere i samme materiale på toppen.  På disse dragerne lå det skinnegang for den kraftige tømmerkrana, som kunne løfte opptil 30 tonn.  Dette fotografiet er tatt i fugleperspektiv og viser hvordan vaiere fra krana ble foreankret i moser (tømmerbunter) på elva, slik at disse kunne løftes og kjøres opp til fabrikken, hvor tømmeret ble lagt på et nedleggsbord og deretter trukket inn i fabrikken, hvor virket ble kappet, barket og forvandlet til celluloseflis. Fotografiet viser hvordan tømmeret som skulle til Geithus Bruk kom i bunter inn i ei stivlense (øverst til venstre i bildeflata.  Deretter ble de, en og en, ledet inn under krana, mellom to flåteganger.  På en av disse gangene skimter vi to karer, som trolig bisto med å få festet krokene fra tømmerkrana i vaierne rundt mosene.  Vi ser også, noe ovenfor innløpet til bassenget der mosene ble hektet til krokene på vaierne fra krana, at karene disponerte en robåt.  En del løstømmer ligger også innerst i bassenget under kranbanens endepunkt.  Hvordan slikt virke ble håndtert forteller fotografiet ingenting om.
    Photo: Svendsen, Arne / Anno Norsk skogmuseum

Opptak av tømmer til Geithus Bruk på Modum i Buskerud fra Bergsjø i Drammenselva. Fotografiet er tatt oppe fra den ytre enden av den 270 meter lange kranbanen mellom fløtingsvassd...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to