• Bulket.
    Photo: Norsk Maritimt Museum
  • Bulket.
    Photo: Norsk Maritimt Museum
  • Bulket.
    Photo: Norsk Maritimt Museum
  • Bulket.
    Photo: Norsk Maritimt Museum
  • Bulket.
    Photo: Norsk Maritimt Museum

Bensintank

8 comments

  • Er denne tanken hos dere, eller på Polarmuseet i Tromsø?
  • Denne bensintanken er å se på et annet bilde i digitaltmuseum.no. Søk på: bjbf.001047 eller klikk på lenken: https://digitaltmuseum.no/021016903109/bensintank-fra-latham-ombord-i-leif
    Bildet fra 20.oktober 1928 viser Lathams bensintank ved siden av Jenny Olsen og hennes mann skipper Leonhard Olsen. Tanken ble oppdaget av Olaf Bolsø, mannskap om bord i «Leif».
    Bildet er publisert på DM av Museet Kystens Arv, Trøndelag.

  • Juleheftet «God jul i Vallersund. Nothoinnans julehefte 2020» har på side 25 og 26 en artikkel om funnet av Lathams bensintank utenfor Trøndelag. Juleheftet gjengir også en kopi av del av forsiden til avisa «NIDAROS» lørdag 20.oktober 1928 som omtaler funnet med tekst og mange bilder. I juleheftet ser vi at Leonhard Olsen er eier og skipper på motorkutteren «Leif». Bensintanken ble tatt i land i Vasøya i Vallersund. Båt og mannskap hørte heime i Vallersund. Mannskapet på «Leif» fikk senere hver sin medalje som takk fra den franske marinen, medaljen har en diameter på 7 cm og har en inskripsjon.
  • Selv skulle Leonhard Olsen og hans daværende mannskap 9 år senere omkomme på sjøen. Juleheftet 2020 inneholder på sidene 21-24 en artikkel om ulykken vinteren 1937 der motorkutteren «Sverre» forliste og skipper Leonhard Olsen og hele hans mannskap omkom. Det ble mange etterlatte.
  • Opplysninger i heftet nedenfor viser på at 2 bensintanker er funnet.
    Kilde: Hans Aas. Latham-ferden-Roald Amundsens endelikt. Svalbardminner nr 47. Et hefte på 56 sider med 52 daterte referanser til i hovedsak aviser. Vågemot Miniforlag 2014. http//polarlitteratur.no

  • I «Latham 47-02» var det 6 bensintanker (H. Aas side 42) hvorav 2 tomme tanker er funnet.
    Den første bensintanken ble 4 måneder etter at flyet forsvant funnet ved Haltenbanken M/K «Leif» av Vallersund med skipper Leonhard Olsen. (H. Aas side 38-44). Det var en av mannskapet på M/K «Leif» Olaf Bolsø som først fikk øye på tanken.
    Tanken inneholdt ca 30 liter bensin, messingskiltet på tanken viser at den kunne romme 600 liter, tanken var i praksis tom. (H. Aas side 39). Tanken ble etter å ha vært i Vasøya, Vallersund fraktet til Trondheim og plassert i Tollboden til sjøforklaringen var over, så ble tanken sendt til «Den franske legasjon» i Oslo hvor den ble undersøkt av norske autoriteter, flyverne kaptein Hjalmar Riiser-Larsen og premiærløitnant Finn Lützow-Holm (Foto, H. Aas side 43). Tanken ble så sendt til Marineministeriet i Paris. I heftet er det bilder av tanken og den avrevne flottøren i Paris (H. Aas side 44).

  • Den andre bensintanken ble funnet medio januar 1930, 6 måneder etter at flyet forsvant. Tanken var helt tom, denne kunne romme 500 liter ifølge messingskiltet på tanken (H. Aas side 47). Tanken ble funnet i fjæra i Steinsfjorden, Borge, Vestvågøy i Lofoten av Martin Jørgensen (H. Aas side 46). Lensmannen hentet tanken og den ble fraktet via Leknes og Ure til Svolvær før den ble sendt sørover til Oslo hvor den ble undersøkt av Hjalmar Riiser-Larsen og granskningskommisjonen. De store hullene i tanken er utført av kommisjonens medlemmer for å se om der var lagt inn noen meldinger fra Roald Amundsen (H. Aas side 48).
    Denne bensintanken ble 15.august 1930 i en offisiell overrekkelse gitt i gave til Norsk Sjøfartsmuseum.

  • Hei,
    Takk for utfyllende informasjon! Dette er en virkelig spennende historie!

    I følge Norsk Maritimt Museums inntaksprotokoll, er dette den samme tanken som ble funnet av mannskapet på Leif i 1928. Den ble overført fra Frankrike til det som da het Norsk Sjøfartsmuseum, med hjelp av Forsvarsdepartementet.

    Tanken er i dag utlånt til Polarmuseet i Museum, der den er utstilt.

    Vennlig hilsen
    Elisabeth S. Koren
    Norsk Maritimt Museum

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Select the images you want to order

Share to