• Photo: Repro Romsdalsmuseet (Opphavsrett)
  • Photo: Romsdalsmuseet (Opphavsrett)

Ei brudekrone på Romsdalsmuseet

Created with Sketch. Add a comment or suggest edits

Tidlig på 1900-tallet ble det holdt auksjon etter Synnøve Olsdatter i Tamburgarden på Kleive. Ved denne auksjonen fikk Romsdalsmuseet tilslaget på brudekrona på garden. Ifølge museets eldste protokoll, hørte det med både halskjede og nakkebånd, som sammen med krona var oppbevart i ei tine. Det er uklart hvor det ble av kjedet, båndene og tina. Bare krona er i behold i dag.

Det var Lars Talgø som var mester for denne krona. Han var født i 1827 i Todalen på Nordmøre men bosatte seg i Kristiansund. Lars Talgø hadde en noe spesiell bakgrunn – han var både gullsmedmester og rørleggermester! I folketellinga for 1865 er han gullsmedmester, bosatt i Øvre gate. Etter hvert ser det ut til at hovedbeskjeftigelsen ble rørleggeryrket, i alle fall blir har omtalt som rørlegger både i de periodene mellom 1873 og 1893 han var styremedlem i håndverkerforeningen, og i folketellinga for 1900. Dette kan kanskje gi oss en indikasjon på at krona kan være laget på 1860-tallet, da hovedbeskjeftigelsen kan se ut til å ha vært gullsmedyrket.

Mens de andre brudekronene på Romsdalsmuseet er satt sammen av sju deler og dermed har sju takker, er Talgøs krone smidd i ett stykke, og har ti takker. Annenhver takkespiss har påloddet ei kule, annenhver har et gravert bladmotiv. I små ovale åpninger like under hver takk henger halvkuler. I en rad nærmest hjerteformede åpninger like under disse, henger små kuler. Krona er ellers pyntet med til sammen femti rombeformede løv med uthamret perledekor. Et stempel med navnet hans og initialene LT er godt lesbart.

Kilde: Artikkel av Signy Haraldsen (Jakobsen) I Romsdalsmuseets årbok 2001
 

Created with Sketch. Add a comment or suggest edits

Share to