Postnummer - hvorfor det?

Butikkdama så på meg: Postnummer? Hva er det? Flere enn henne stilte nok spørsmål ved hensikten med postnummer da dette ble innført 18. mars 1968. Men ikke jeg, jeg var klar!

Butikkdama så på meg: Postnummer? Hva er det? Flere enn henne stilte nok spørsmål ved hensikten med postnummer da dette ble innført 18. mars 1968. Men ikke jeg, jeg var klar!


- Som tiåring da postnummer ble innført, la jeg mye mer inn i ordningen enn det som kanskje var meningen. Adressen min var fra før bare et stedsnavn uten gateadresse og husnummer. Det var stas å føye til postnummer! Jeg ivret etter å begynne å bruke postnummer både på egen og andres adresser. Det ble konvolutter med skikkelige adresser: 8177 Bolga i Helgeland!

Det var neppe "skikkelige" adresser som var hensikten med innføringen av postnummer.
-  Men hvorfor? Det får du kanskje ikke svar på i denne fortellingen, men ta gjerne et lite tilbakeblikk gjennom en tiårings øyne.

10 comments

 • Å, Kristin; dette er en usigelig vakker historie om deg som lita jente. Brevskriver og ei som fulgte med i tiden! Det vekker også minner om mitt hjemlige postnummer; 9482 Haugnes. Gjennomarbeidet og god historie som vekker gode minner både om brevskriving og en svunnen tid på butikken!

 • Takk for hyggelig kommentar, Beate! 9482 Haugnes er også et postnummer som ikke lenger eksisterer. Er det ikke rart at et postnummer kan være så knyttet til identitet? For noen av oss som kommer fra steder der stedsnavnet var hele adressen, ble postnummeret nærmest en del av stedsnavnet og dermed identiteten. Annen forklaring har jeg ikke.

 • Artig --også brev til mormor da Kristin. Du er kjempeflink :-)

 • Artig :)

  Ja, postadressen er en det av identiteten til mange

 • Husker at min far, som jobbet på Bodø postkontor, satt hjemme og pugget postnummer. Det var mye å huske og både mamma og jeg måtte høre han i "leksene" Veldig spennende, syns jeg dengang.

 • Takk for fine kommentarer Bjørg, Frode og anonym. Bjørg: Måtte de virkelig pugge postnummerkatalogen før? Imponerede at de gjorde det, jeg tror det må ha vært stor yrkesstolthet i postverket!

 • Ja, du var og er en skikkelig jente som følger med! Flott fortelling

 • Takk for hyggelig kommentar, Tone Holte :-)

 • hei! Tok dessverre ikke vare på den siste Postkatalogen før1999. Vet du kor æ ka få tak i en ?

 • Jeg vet ikke hvor man får tak i gamle postnummerkataloger, men prøv en bruktbutikk. Selv kontaktet jeg Postmuseet på Maihaugen for å få bilder av den første postnummerkatalogen. Kanskje museet vet hvor du kan få kjøpt gamle kataloger?

Share to