Takmålning, Danmarks bygdegård, Danmarks socken, Uppland 2008

Created with Sketch.

Kista hembygdsgård

miniatyr|Båtmanstorpet Kista hembygdsgård är en hembygdsgård i Senneby på Väddö, i Norrtälje kommun i Stockholms län. Den ligger cirka tre kilometer sydost om Älmsta. Den består av 21 byggnader och visar boende- och bruksmiljöer samt föremål från 1700-, 1800- och 1900-talen. Gården ägs och förvaltas sedan 1947 av Väddö hembygds- och fornminnesförening, som bildades 1929.Väddö hembygds- och fornminnesförenings webbplats Den är sedan augusti 2011 klassad som byggnadsminne för sin välbevarade gårdsmiljö av länsstyrelsen i Stockholms län.Byggnadsminnesförklaring av Kista gård, Kista 1:2 och 1:3 Väddö socken, Norrtälje kommun, beslut av Länsstyrelsen i Stockholms län 2011-08-26, dnr. 432-10-5182. Läst den 8 mars 2021.Gård utsedd till byggnadsminne, Norrtelje Tidnings webbplats den 1 september 2011. Läst den 8 mars 2021. Fastigheterna Kista 1:2 och 1:3 i Väddö socken, Norrtälje kommun, testamenterades av den sista ägaren, änkefrun Anna Charlotta Eriksson (1861–1947), född Sundelius, till Väddö hembygds- och fornminnesförening den 12 december 1946, Underhålls- och åtgärdsprogram, Stockholms läns museum 2011 – DNR 2011:066, Kista, Väddö hembygds- och fornminnesförening på Kulturarv Stockholms webbplats. Läst den 9 mars 2021. och kom i föreningens ägo 1947, efter hennes död. I och med donationen löstes föreningens mål att hitta en roslagsgård, som skulle kunna användas som hembygdsgård. En fornminnesstig leder besökaren från gården till ett gravfält med 15-20 gravkullar på ägorna, troligen från vikingatidenSkriften Minnen av sista folket på Kista – En familjetragedi på Väddö hembygds- och fornminnesförenings webbplats, nedtecknat av Thure Herbertsson, januari 2014. Läst den 10 mars 2021., den skandinaviska järnålderns sista period. Genom en naturstig kan besökaren ta sig upp till det över fyrtio meter höga Mossberget vid Östersjön, cirka två kilometer från Kista hembygdsgård. Historik Det finns belägg för att Kista fanns så tidigt som 1493. Ägarlängden är dokumenterad sedan 1630-talet, då fem personer fanns mantalskrivna där. År 1638 hade Kista två ägare, därefter har antalet ägare och gårdar i Kista varierat mellan en eller två.

Viby hembygdsgård

Viby hembygdsgård Viby hembygdsgård drivs av Viby hembygdsförening och är ett lokalhistoriskt museum. Viby hembygdsgård bildades i samband med att Thure Bergsten byggde ett nytt bostadshus och erbjöd sitt gamla hus som gåva till Viby socken 1933. Fastigheten som ursprungligen uppfördes av rektorn vid Örebro skola Anders Grundmark i Odensvi under 1700-talet mitt. Efter att man konsulterat landsantikvarien Bertil Waldén bildade ett femtiotal hembygdsintresserade med Torsten Thorsell som ordförande Viby hembygdsförening. Viby hembygdsgård Första uppgiften för den nybildade föreningen blev att finna en lämplig tomt för huset samt att ordna finansieringen av flyttningen. Efter underhandling med Viby kyrkoråd fick man arrendera Stommens ekäng och byggnaden flyttades dit och kunde invigas 1938. Samtidigt inledde man en insamling av äldre möbler, jordbruks- och hushållsredskap som idag omfattar flera tusen föremål. Förutom vården av föreningens föremål och byggnader arrangeras föredrag, studiecirklar och olika traditionella fester med en Vibydag under hösten. Huvudbyggnad Huvudbyggnaden vid Viby hembygdsgård Byggnaden som är en timmerbyggnad uppfördes ursprungligen i Odensvi under 1700-talet mitt. Husets planlösning är sex rum på nedervåningen med en stor oinredd vind. Huset är inrett med tidstypiska möbler och köksattiraljer. Dessutom förvaras flera husskyltar från de olika soldattorpen som tillhörde Geråsens herrgård, Sjöstorp och Väla. I ett av rummen finns ett stort väggskåp som enligt muntlig tradition tidigare ingått i den fasta inredningen i Skagershults gamla kyrka.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

You have unsaved changes.

Are you sure you want to leave this page?

Share to