• Modell av MS VEGA bg. 1938
    Photo: Bergens Sjøfartsmuseum

Modell

Modell av MS VEGA bg. 1938

Created with Sketch.

MS «Oceanic Vega»

MS «Oceanic Vega» er et seismikkskip som ble overlevert 2. juli 2010 som Ulstein Verfts byggenummer 285. Eier er Eidesvik Seismic Vessels AS, et Joint Venture selskap hvor Eidesvik eier 51%. Hun ble døpt av Christine Chambovet samme dag som overleveringen. Hovedmotorene er et dieselelektrisk fremdriftssystem som består av fire Wärtsilä 12V26 dieselmotorer og to av typen 6L26, samlet utgjør de en effekt på 26.520 hk, den har 4 elmotorer levert av ABB. CP-propellene er i dyse, noe som betyr helt vanlige propeller med dreibart hus. left|miniatyr MS «Oceanic Vega» er innredet for 70 personer med 52 enkeltlugarer og ni dobbeltlugarer samt hospital. Skipet kan oppholde seg permanent på sjøen, har fem års dokkingsintervaller, bunkring kan utføres av støttefartøyer, mannskapsskifte kan skje ved hjelp av helikopter. Hennes søsterskip MS «Oceanic Sirius» ble levert fra Ulstein Verft som byggenummer 286 den 3. oktober 2011. Prisen for de to skipene ble oppgitt til ca. NOK 1,3 milliarder. Nybygget betegnes som et kraftig seismikk- og forskningsskip med tauekraft på 140 tonn. Det blir benyttet Nautilus akustisk posisjoneringssystem. Nautilus bruker kraft streamers (tauverk med dieselvinsj) og trenger derfor ikke batterier, som igjen betyr færre antall turer med arbeidsbåt, med de fordeler det innebærer. De 20 streamervinsjene kan hver spole 9 km med streamer. Hun er utstyrt med et helikopterdekk på 26 meter i diameter og kan romme 14,7 tonn last. MS «Oceanic Vega» har omvendt baug for tøffe arktiske forhold. Eksterne lenker

MS «Venus» (1931)

MS «Venus» (kallesignal LDSV - LJRK) var et motorskip bygd i 1931 som passasjer- og lasteskip. Skipet ble bygget som Englandsbåt for Det Bergenske Dampskibsselskab (BDS). Skipet gikk i rute mellom Bergen og Newcastle. Det Bergenske Dampskibsselskab hadde som tradisjon å navngi skipet sine etter fenomen og objekt på nattehimmelen. Dette skipet var kalt opp etter planeten Venus. Skipet var det andre skipet i flåten til BDS med dette navnet, etter DS «Venus» fra 1890. venstre|miniatyr|Kong Haakon VII går om bord på «Venus» 30. april 1931. Skipet ble bygget ved Helsingør Jernskibs & Maskinbyggeri i Helsingør i Danmark og hadde en prislapp på 5,2 millioner kroner da det ble levert i april 1931. MS «Venus» ble det dyreste skipet BDS hadde eiet på denne tiden. Den første offisielle prøveturen gikk 29. april i Helsingør med 150 inviterte gjester. Blant gjestene var den norske konsulen i Helsingør, en rekke direktører og velstående kjøpmenn. 30. april 1931 gikk «Venus» til Oslo for å vises fram for kongen og representanter av regjeringen og Stortinget på Oslofjorden. Det var taler av direktør Kristofer Lehmkuhl, kongen, stortingspresident Hambro og statsråd Oftedal. Kongen gratulerte selskapet med det nye skipet og utringet en skål på vegne av fedrelandet og mente at et så vakkert skip som «Venus» måtte være til gang for hele landet. 2. mai ble det gjennomført nok en tur på Oslofjorden med 200 inviterte gjester fra næringsorganisasjoner, viktige forretningsfolk og reiselivs- og hotellfolk fra både Norge og Sverige. Rundt 100 passasjerer var med MS «Venus» fra Oslo til Bergen, deriblant statsminister Mowinckel, en rekke representanter for handelsdepartementet og shipping- og forretningsfolk. Direktør Christensen ved verftet i Helsingør var også med. Han hadde med en gave til Bergen Sjøfartsmuseer, en modell av en fregatt fra 1672. Tusenvis av tilskuere var møtt opp på Skoltegrunnskaien for å hilse på det nye skipet da det ankom 3. mai. Et musikkorps spilte Bergenssongen om bord på DS «Hardangerfjord», mens det ble skutt salutt fra DS «Rosendal». 5. mai 1931 ble det arrangert en tur på fjorden utenfor Bergen med lunsj om bord for 300 inviterte gjester. Den danske kongen Christian inviterte seg selv. Han ville se skipet som ble regnet som en triumf for danske skipsverft. Etter å ha sett skipet uttalte den danske kongen at det bare var en feil ved skipet; at det ikke tilhørte et dansk rederi. 6. mai 1931 gikk jomfruturen fra Bergen til Newcastle. Med på turen var førstemaskinisten på DS «Britannia», det første skipet som gikk i rute mellom Bergen og Newcastle. Skipet hadde med 70 passasjerer, 45 på første klasse og 35 på andre klasse. Med på turen var blant annet direktør Lehmkuhl og flere andre høytstående folk i BDS. Den første overfarten tok 20 timer, men skipet måtte stoppe en halvtime i innseilingen på grunn av tåke. På samme vis som i Bergen og Oslo, ble MS «Venus» presentert med en turer på sjøen i Newcastle for prominente gjester.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

You have unsaved changes.

Are you sure you want to leave this page?

Share to