Utstillingstekst, 1998:
Rammesag fra 1860
Sagen var i bruk på Sanne & Soli Brug helt frem til nedleggelsen i 1925. Sagen er ganske sikkert laget i Norge, trolig av J&A Jensen og Da...
Utstillingstekst, 1998:
Rammesag fra 1860
Sagen var i bruk på Sanne & Soli Brug helt frem til nedleggelsen i 1925. Sagen er ganske sikkert laget i Norge, trolig av J&A Jensen og Dahl (Myrens Verksted). Sagen er satt opp (postet) for skjæring av to bakhonbord, fire sidebord og splitting av midtuttaket.
Denne er et eksempel på noen av de tidligste rammesagene som ble laget av et mekanisk verksted, ikke av noen lokal "Tusenkunstner". Sanne & Soli Brug var en gang Skandinavias største med hele 22 slike rammesager. Hver sagmaskin ble drevet av et eget vannhjul (støthjul). Det store overfallshjulet, som også står her i museet, er en kopi av kjerrathjulet fra det samme bruket. Det trakk opp tømmeret fra elven og inn til rammesagene.
Sanne og Soli Brug var et av de få privilegerte brukene som overlevde opphevingen av sagbruksprivilegene i 1860. Samme år skiftet bruket ut de siste enbladete oppgangssagene med slike rammesager. På grunn av bedre styring av innerrammen kunne hastigheten økes betraktelig. Vi kjenner ikke til hvor mange slag den gjorde i minuttet, men 80 er et realistisk tall. Når det samtidig ble satt inn flere blad, øket produksjonen betydelig. Ved Sanne og Soli Brug ble rammesagene brukt som tømmerklyve. Ut fra sagen kommer det ukantede bord og planker. Innkantingen ble gjort på sirkelsager.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».