• Barth, Charlotte (1862 - 1940)
    (Navngivelse-Del på samme vilkår (CC BY-SA))

Barth, Charlotte (1862 - 1940)

102 objects

Portrett av forstmannen Jacob Bøckmann Barth (1822-1892). Portrettet er antakelig tatt på hans eldre dager. Barth var kledd i ei mørk ulljakke med vest og kvit skjorte under. På hodet bar han ei mørk kalottlue med en tydelig kantsøm. Da dette fotografiet ble tatt hadde Barth grått helskjegg. Jacob Bøckmann Barth var født i Drangedal i Telemark som sønn av løytnant Nikolai Bøckmann Barth (f. 1797) og hans ektefelle Elisabeth Charlotte Bruun (1796-1873). Jacob tok eksamen artium i 1841, anneneksamen året etter og juridisk embetseksamen i 1846. Han var imidlertid vel så interessert i naturvitenskap og filosofi som i jussen, som han antakelig hadde valgt for å oppnå et sikkert levebrød. I perioden 1849-1852 var han sorenskriverfullmektig i Lofoten og Vesterålen. Stortinget hadde imidlertid, for budsjetterminen 1851-1854, avsatt penger til utenlandsopphold for «Mænd, der attraa at studere Forstvidenskaben» med sikte på å undersøke og utvikle det norske skogbruket. Barth søkte og fikk stipend, og oppholdt seg i perioden 1853-1854 ved forstakademiet i den tyske byen Tharand. Etter hjemkomsten i 1855 ble han ansatt i statens tjeneste, fra 1857 med tittelen forstmester. Han fikk ansvaret for forvaltninga av noen prestegardsskoger, men hovedoppgaven var å befare norske skoger for å danne seg et inntrykk av hva staten kunne gjøre for å styrke skogbruket og det skoglige ressursgrunnlaget. Fra 1860 ble han utnevnt til forstmester med Gudbrandsdalen og Valdres som embetsdistrikt. Med ansvar for to store østlandsdalfører i ei tid uten motoriserte transportmidler ble det mange og lange befaringsreiser med hest og til fots. Det ble en viktig sak for ham å få stanset statens skogsalg, for Barth ville i likhet med sine forstmesterkolleger at disse skogene skulle forvaltes som forbilder for det øvrige skogbruket. Når det gjaldt privatskogbruket var Barth derimot motstander av lover som la opp til at etaten han var en del av skulle gripe regulerende og straffende inn i privatskogbruket. Når det gjaldt skogbehandling holdt han hardt på at skogen – der hvor det var skog – skulle forynges ved naturlig frøfall, og at hogstene måtte gjøres med sikte på at dette fortsatt skulle være mulig. Barth var også opptatt av jakt, og han tilfredsstilte sitt adspredelsesbehov under monotone befaringsreiser ved å legge inn jaktdager. Han skal ha vært en pioner som rypejeger med stående hund, og han gikk for å være en fremragende skytter. Jacob Bøckmann Barth var dessuten en flittig skribent. Han publiserte bøker om skogøkonomi, skogskjøtsel og skogpolitikk, samt polemiske artikler om slike emner. Barth skrev også jakt- og naturskildringer, samt en del mindre skrifter med religionsfilosofisk innhold.

Portrett av en ung dame i hatt signert "Charlotte 21/8/12"

Sigrid og Søren Frydenlund

Repro: Portrett av Edvard Bræin, musiker ved den keiserlige opera i St. Petersburg

Portrett av "Andreas Feier" - Andreas Olsen - Lillehammer

Visittkortfoto av "fotturister i 1880-90-årene", bakerst datter av telegrafbestyrer Andreas Nielsen, Lillehammer

Visittkortfoto av fru Tonette Roseth, ektefelle til skreddermester Ole Roseth, Lillehammer

Gruppebilde av fire menn på Lillehammer

Gunda Smestad født Simenstad (1854-1931) med sønnene Georg (1880-1959) som drev Tandem handel fra 1913, Einar (1884-1964) somdrev butikken på Eriksrud fra 1913, og bak til venstre: Harald (1889-1912). Hun var enke 39 år,

Torgeir A. Vidste, Vestre Slidre.

Portrett av fru Ingeborg Haslund

Portrett av A. Haslund, antatt fogd og politimester Anders Juel Haslund

Oline O. Husværet, Helene Kampelien Torpa

Fra en oppføring av skuespillet "Til sæters", ofte oppført på Lillehammer. Bildet er fra slutten av 1880-tallet Bakerst med paraply. Kjøpmann Oluf Fagstad. Til høyre for han med paraply: Kjøpmann S. Halvorsen, den gang ansatt hos kjøpmann Lunde. Til venstre for ham: Anne Vestad, gift med Erling Bjørnson. Damen til venstre, navn ukjent, men skal etter sigende ha arbeidet hos Th Lunde. Forrest til venstre Holter, muligens ansatt på kontoret på Mesna Bruk, men senere blitt tannlege. I midten forrest: Jacob Mejdell, f 1870 (dro senere til USA), sønn av sorenskriver Mejdell. Forrest lengst til høyre: Redaktør Johan Filseth. De to bakerst til venste er ukjente.

Portrett av Gjørtler Kristen Knipen fra Fåberg

Aksel Wilhelm Grimsrud.

Portrett

Ukjent

Landbruksstudentar

Viktige karar

Share to