• Tanum kirke er en hvit murkirke oppført på 1100-tallet. Kirken er enskipet med galleri og rett avsluttet kor. På skipets tak er en firkantet takrytter med åttekantet spir, bygd i 1625 av den kjente ”Christoffer Thornebøger” som også gjorde tårn på Enebakk kirke. På midten av 1800-tallet sto kirken i fare for å bli revet, men ble likevel stående, og tidlig på 1900-tallet ble det igangsatt restaurering.

To portaler mot syd er bevart, en i koret og en i skipet. Begge er enkle og rundbuete. Alle vinduene er utvidet på 1600- og 1700-tallet, og på 1700-tallet ble skipet forlenget med åtte meter mot vest. Mye av kirkens inventar fra middelalderen er bevart, blant annet en madonnaskulptur fra ca. 1200 og et romansk krusifiks fra andre halvdel av 1100-tallet, som nå henger i sidealternisjen bak prekestolen. På skipets østvegg er det avdekket rester av kalkmalerier fra 1300-tallet. Altertavlen, som er utført av Frederich Zebal i 1663, er i renessanse. Den rikt dekorerte prekestolen og døpefonten, begge med himlinger, er utført av Svend Eriksen Svanneberg i 1723.

Tanum kirkes sterke tilknytning til Bærums verk og verkseierfamilien Krefting har satt sitt preg på kirken. Til sammen hviler førti medlemmer av denne familien i de to gravkamrene i tilknytning til kirken. Det er flere store gravhauger fra eldre jernalder i nærheten av kirken.

Kilder:
Ekroll, Øystein og Morten Stige: Kirker i Norge 1, Oslo 2000
    Photo: Hovedorganisasjonen KA

Tanum kirke, Bærum

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to