• Hoff kirke er en romansk murkirke viet til apostelen Andreas. Den er bygget av tilhugget, lokal sandstein, antagelig på slutten av 1100-tallet. Kirken hadde opprinnelig basilikaform med to langsgående søylerekker som delte kirkerommet i tre skip, det midterste med høyere himling enn sideskipene. Tårnet, som reiste seg over midten av taket, hadde korveggen og det første søyleparet som fundament.

Kirken brant både rundt 1500 og 1700. Etter den siste brannen ble kirken sterkt ombygget og fikk den formen den har i dag. Tårnet ble revet og nytt ble oppført foran vestportalen. Langveggene i skipet ble bygget høyere og søylerekkene fjernet, himlingen ble flat og basilikaformen med opphøyd midtskip gikk tapt. I 1894-95 ble kirken istandsatt etter tegninger av Johan Meyer, med blant annet ny kalkpuss og vindusomramminger og nye kirkebenker.

Den barokke altertavlen har Nattverden som hovedmotiv, malt av Laurits Lauritsen i 1664, og over dette et relieff av Oppstandelsen flankert av evangelistene. På toppen står Kristus med kongesymbol og hånden løftet til velsignelse, over et relieff av åtte tilbedende disipler. Døpefonten av tre er laget av Lars Borg i 1703. På galleribrystningen og under galleriet er det portretter av kirkens prester, i kronologisk rekkefølge fra 1400-tallet og frem til i dag. I veggene er det hugget ut ulike figurer i stein, blant annet kan man se en bjørnefigur ved kirkens hovedportal i våpenhuset. På utsiden av kirken, gjennom sydøstre hjørne av skipet, er det en liggende steinfigur med overkroppen stikkende ut av veggen mot øst og underkroppen mot syd.

Kilder:
Ekroll, Øystein: Med kleber og kalk. Norsk steinbygging i mellomalderen, Oslo 1997
Meyer, Kjell: Hoff kirke. Andreaskirken i Østre Toten prestegjeld, Hoff kirke 1974
Rasmussen, Alf Henry: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon, Kirkenær 1993
    Photo: Hovedorganisasjonen KA

Hoff kirke, Østre Toten

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to