• Steinkjer kirke, som ligger på vestsiden av byens torg, er tegnet av arkitekt Olav S. Platou, og oppført i 1965 i betong og med frittstående klokketårn. Bygningen har basilikapreg, med opphøyd midtrom i hele bygningens lengde, båret oppe av ti søyler på hver side.

Inngangsfronten er stor og kvadratisk og skjuler takformen og kirkerommets tverrsnitt. Den gir assosiasjoner til de gotiske katedralenes vestfront og renessansekirkenes dominerende fronter mot gaten. Inngangsdøren er laget av støpt bronse og kronet med kristusmonogrammet. Etter eldre skikk er det også kongemonogram over inngangsdøren.

Innvendig har kirkerommet vegger av hvitmalt, slemmet tegl, og i himlingen er det trepanel. Gulvet er belagt med teglfliser og marmor. Glassmaleriene i begge ender av det langstrakte kirkeskipet er tegnet av Jacob Weidemann og overført til glass av Annar Millidahl, tre stykker på hver side av inngangsdøren, og to høye og smale som går fra gulv til tak og rammer inn alterpartiet. Fargevalget i glassmaleriene er sterkt preget av blått, som for kunstneren symboliserte den guddommelige kjærligheten. På alteret står et krusifiks i bronse og eik, laget av Sivert Donali, og på veggen over dette har Weidemann malt en fresko i rødfarger. Både prekestol og døpefont er laget av fauskemarmor, og døpefonten er dekorert med en due i Ravennamosaikk, laget av Inger Kvarving.

Kilder:
Dahle, Einar: Kirker i Norge 6, Oslo 2008
    Photo: Hovedorganisasjonen KA

Steinkjer kirke

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to