• Fiskum gamle kirke

Fiskum gamle kirke er en middelaldersk steinkirke med kort, rektangulært skip og lavere og smalere, rett avsluttet kor. Koret er plassert skjevt i forhold til kirkeskipet, fordi skipets nordmur er lenger en sydmuren. På nordsiden av koret er det bygd et sakristi i mur, antagelig på 1700-tallet, og foran kirkens inngangsportal i vest er det våpenhus i bindingsverk. Kirken har saltak, og på mønet, midt over kirkeskipet, sitter en takrytter. Fiskum gamle kirke skulle egentlig rives da den nye kirken ble bygd i 1866, men bygdens folk, med presten H. Kiær som frontfigur, gikk i mot.

Kirkens vestportal er den opprinnelige, mens sørportalen i kirkeskipet er gjenmurt. Korbuen har blitt utvidet, antagelig i 1820-årene. Kun ett av kirkens vinduer har opprinnelig form: korets østvindu. Utformingen av de øvrige vinduene kan være fra 1800-tallet. Kirkebenkene ble delvis fornyet i 1804 av snekker Johan Bæcher fra Kongsberg. Prekestolen, som er et bilthuggerarbeid fra 1650, har figurer på hjørnene som blant annet forestiller Spes, håpet, med anker, Fides, troen, med to kors og Justitia, rettferdigheten, med vekt.

Altertavlen er antagelig fra 1713. Den er portalformet med utskårne vingestykker med akantus bladranker. Motivet i storfeltet er Korsfestelsen, med Maria og Johannes ved korsets fot. Fotstykket, predellaen, har et medaljongformet felt med tekst fra Lukas evangelium 29. kapittel: «Dette gives for Eder». Den utskårne døpefonten i tre kan være fra samme tid som altertavlen. Skålen er båret av en barneherme, som er en menneskefigur med naturtro overdel og pillarformet underdel.

Kilder:
Christie, Håkon og Sigrid: Norges kirker, Buskerud II, Oslo 1986
Rasmussen, Alf Henry: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon, Kirkenær 1993
    Photo: Hovedorganisasjonen KA

Fiskum gamle kirke

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to