• Narbuvoll kirke fra 1862 er en liten langkirke i pusset natursteinsmur. Den er bygd i former som var karakteristiske for arkitekten Chr. H. Grosch, men med enkelte avvik fra tegningene hans. Dette er et forholdsvis sjeldent eksempel på bruk av pusset naturstein i kirkebygg fra denne perioden. I dette tilfellet ble mur valgt fremfor tre som bygningsmateriale, fordi Røros kobberverk nektet hugst av bygningstømmer.

Narbuvoll kirke er et godt eksempel på at kirker tegnet av landets fremste arkitekter på denne tiden ble oppført i fjerntliggende, grisgrendte områder som denne fjellbygden. Kirken ligger i åpent landskap med spredt fjellbjerk. Rundt kirkegården som omgir kirken er det en lav steinmur med et lavt plankegjerde oppå.

Kirken er godt bevart utvendig og det samme er interiøret, bortsett fra at veggpussen, som opprinnelig fulgte ujevnhetene i steinene, ble erstattet med glattpuss i 1962. Kirkerommet er enskipet med saltak og smalere kor med sakristi i tilbygg bak alteret. Over inngangspartiet er det orgelgalleri. Fargene i kirkerommet er fra byggetiden. Altertavlen er fra 1865 og viser Korsfestelse med en knelende sørgende kvinne ved korsfoten og putti i skyene. Bildet er rammet inn av to pilastre på marmorert bakgrunn og med en teksten: «Fader i din haand befaler jeg min aand» under motivet. Døpefonten er fra 1862 skåret av Høsknut som en Louis seize parafrase med spinkle ben og utskårede girlander med dusker.  Korbuen har korsdekor.

Kilder:
NIKUs kirkeregister
    Photo: Hovedorganisasjonen KA

Narbuvoll kirke

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to