I Dalarna finns både äldre och yngre sockenmössor. De äldre mössorna har namn som struthätta, toppmössa, ruskhätta och rödhätta, en annan benämning är också spelmansmössa. Benämnin...
I Dalarna finns både äldre och yngre sockenmössor. De äldre mössorna har namn som struthätta, toppmössa, ruskhätta och rödhätta, en annan benämning är också spelmansmössa. Benämningen spelmansmössa kommer av att spelmän ofta avbildades i målningar och på fotografier med den typiska mössan. Från Rättvik, Bjursås, Leksand och Åhl togs de äldre mössornas mönster upp och under 1900-talets mitt får de en ny användning som sportmössa för vintersporter. Ingemar Stemnark och hans personligt stickade mössor blev en inspirationskälla till de mönsterstickade sportluvorna. Men det var under 1970 och 1980-talen som storhetstiden för de olika socknarnas mössorna tar ny fart. Varje socken skulle ha sin specifika stickade sockenmössa med mönster och färger som påminde om något från bygden. Det kunde vara ett mönster från ett folkdräktsplagg, en symbol från sockenvapnet eller ett motiv från kyrkan. Ofta ordnades det sticktävlingar där det röstades om vilken som skulle koras till socknens egna mössa. Från Dalarna finns det mössor från nästan samtliga av länets socknar och dess bakrund och tillkomst har sin aldeles egna och unika historia.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».