Hjalmar Wijk - Onsala i sikte

161 objects

Åkulla gård i Onsala med bostadshus och ekonomibyggnader. Bostadshuset ligger på en något högre marknivå och på stödmuren hägnas tomten av ett trådstaket, där grinden står öppen.

Storsagården vid Häcklahagsvägen. Två personer går i trädgården vid trädgårdsmöblmanget. I förgrunden står en liten midsommarstång.

Loddholmsviken i storm från sydost. Vallda.

Torpstuga på Råö, Onsala. Två stora träd växer alldeles inpå fasaden och står vid var sin ingång. (Se bild VMA8653_50b).

Predikstolen i Onsala kyrka som härstammar från den danska perioden, tillverkad under tidigt 1600-tal. Den skulpterade utsmyckningen visar Kristi lidande och inskriptionerna är på naturligtvis på danska. Predikstolen sitter på kyrkans södra sida.

Mangårdsbyggnaden på Mårtagården och till höger en ekonomibyggnad. Mellan byggnaderna leder en grind ut till trädgården, som omges av en stenmur. Bostadshuset uppfördes 1780 av skepparen Lars Ryberg med maka Anna-Britta Hansdotter. Gården var traditionellt kringbyggd med inkörsport fram till 1879-80. Gårdsbyggnaderna blev 1982 skyddade som byggnadsminne och 2003 bildades här, tillsammans med kaptensgården Apelhögen intill, Hallands första kulturreservat. Reservatet omfattar både omgivande marker och bebyggelse.

Vindpinat träd och stenmurar vid Gistergården i Onsala.

Bebyggelse i Runsås i södra Onsala, med omgivande odlingslandskap och träddungar. Under 1800-talet låg gårdarna runt berget i Runsås med sina ägor ned mot Röde Holme och Vässingsö. Släkten Rundberg ägde då dem alla och fäderna var sjökaptener i många generationer.

"Gården Gårdskulla", Onsala. Bilden visar ett äldre bostadshus med trädgård bakom en stengärdsgård.

Betesmark/ängsmark från Rydet i Onsala, mot norr.

"Rösagården", Onsala. Fotografiet visar en lantgård uppe på ett krön med stengärdsgårdar i grässlänten. Till höger ligger ekonomibyggnaderna och förmodligen är det bostadshuset till vänster om dem. Utseendet på det stämmer dock inte med det långsträckta boningshuset från 1921 på Rösans gård. Kan det vara Rösan 5, kallat Prästäng? Dit flyttades nämligen det äldsta boningshuset från Rösansgården 1865, bebott av skeppare Jöns Christensson. Rösan 7 avstyckades och fick nytt boningshus 1945, vilket var tre år efter att bilden togs. Meddela oss gärna om du kan bekräfta vilken gård bilden visar.

Bostadshus i vinkel i Mariedal, Onsala. Nedanför glasverandan står en grupp trädgårdsmöbler.

Stenig strandlinje söder om Valldahemmet i Onsala.

Mangårdsbyggnaden på Norra Staregården i Onsala, senare kallad Staragården. Till höger ses ekonomibyggnaden där en ridskola etablerades 1900-talets senare hälft. Bostadshuset på bilden uppfördes på 1830-talet och revs, som sista kvarvarande byggnad på gården, vid slutet av 2020. (Se även bild G8961) Hit kom skeppare Andreas Clase från Clasagården med fru vid 1760-talets mitt. De fick många söner som alla blev skeppare och de byggde tillsammans upp en ansenlig förmögenhet som gjorde att Andreas kunde köpa in flera andra Onsalagårdar t ex Häcklehagen och Håkulla.

Ödetomt väster om gården Siken i Onsala.

Kulturlandskapsvy sedd väster om gården Siken i Onsala österut mot Gottskär.

Gården Siken i Onsala. Bostadshus och ekonomibyggnader kring en stenlagd gårdsplan, där en kvinna och ett litet barn befinner sig. Vällingklockan sitter fortfarande kvar på gavelnocken bortanför mangårdsbyggnaden. Sådana användes före urens tid på större gårdar för att signalera arbetsdagens början och slut eller samla gårdsfolket. Under 1890-talet ägdes gården av James Dickson och det var här han först anlade stuterei samt rid- och körskola innan han flyttade verksamheten till Tjolöholm på andra sidan Kungsbackafjorden. (Se även bild nr VMA8653_45a)

Mangårdsbyggnaden till Norra Staregården i Onsala, senare kallad bara Staragården. Vid tidigt 1800-tal fanns både denna gård nordväst om kyrkan och Staregårdarna nära Gottskär utmärkta på kartan. Hemmanet fanns redan på 1600-talet under den danska tiden, men den ena sydliga gården upphörde vid slutet av 1700-talet och den andra ett sekel senare. Markerna köptes upp av ägarna till Norra Staregården. Hit kom skeppare Andreas Clase från Clasagården med fru vid 1760-talets mitt. De fick många söner som alla blev skeppare och de byggde upp en ansenlig förmögenhet som gjorde att Andreas kunde köpa in flera andra Onsalagårdar t ex Häcklehagen och Håkulla. Bostadshuset på bilden uppfördes på 1830-talet och revs, som sista kvarvarande byggnad på gården, vid slutet av 2020. Under några decennier på 1900-talets senare hälft bedrevs ridskola på gården.

Lantgård, Staregården i Onsala.

Hunsås i Onsala, södra gården med trädgård. Bostadshuset i mitten är flankerat av två uthus. Vid gaveln på det högra är ett dass tillbyggt. Både Hunsås 1:2 och 1:3 är gamla kaptensgårdar.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to

Add to a folder

If you want to keep your stuff, you need to .