Photo: Vest-Agder-museet

Reklame fra Asbjørnsens Tobakksfabrikk

Dette er en samling med plakater som ble brukt i markedsføringen av Asbjørnsens tobakksfabrikk

45 objects

Markedsføring for tobakk er i dag kanskje et litt fremmed konsept for mange, siden det har vært ulovlig i flere år. Historisk sett har det derimot vært en veldig synlig del av tobakksindustrien. Markedsføringen har hatt mange forskjellige former og har dukket opp i flere medier. Alt fra produktplassering i filmer, reklamefilm på tv og kino til fysiske skilt og plakater.

Tobakksreklame ble i første omgang forbudt i 1975 da den helseskadelige effekten av begynte å bli mer ubestridelig. Dette forbudet gjaldt massekommunikasjon i markedsføringsøyemed og inkluderte plakater og skilt sli som vi har over. Denne formen for reklame ble da forbudt og forsvant i står grad fra det offentlige rom. Reklame var kun lovlig i begrenset form i butikk, hovedsakelig for å informere forbruker om tilbudet. Dette forbudet ble strengere i 1997 og 2003. I 2017 ble det også lovpålagt med standardisert utforming av pakninger og varer, dette gjorde at at alle pakker og esker for tobakksprodukter skulle være identiske, med ensfarget grønn design.

Asbjørnsens tobakksfabrikk var en bedrift i Kristiansand som produserte tobakksprodukter fra 1850-tallet til 2003. I denne utstillingen finner du plakater som ble brukt i markedsføringen. Gjenstandene i denne utstillingen er den del av en samling museet tok inn i 2021 som består av flere gjenstander fra Asbjørnsens tobaksfabrik.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to