Photo: Camilla Damgård / Lillehammer Kunstmuseum

Natur og nasjon

"Natur og nasjon"

Hva skjuler seg egentlig bak det mye brukte begrepet «nasjonalromantikk»? Nasjonalromantikken er en retning innen litteratur, bildekunst, musikk og arkitektur i Norden mellom 1840 og 1860. I denne perioden var kunsten preget av dramatiske og følelsesladde motiver og uttrykksformer. Den nasjonalromantiske bevegelsen hadde sitt utspring i Tyskland. Filosofen Johann Gottfried von Herder formulerte ideen om at det var kun i folkediktningen, at den nasjonale egenarten kom autentisk til uttrykk.

Som regissører iscenesatte og idealiserte de norske malerne det de anså som ekte og opprinnelig norsk natur og bondekultur, i form av dramatiske landskapspanoramaer og følelsesladde og lystige opptrinn. Den dag i dag preger maleriene til nasjonalromantikerne folks oppfatning av natur og identitet.

Artikler på digitalt museum

Dersom du ønsker å lese mer om verkene i denne digitale utstillingen kan du lese følgende artikler på digitalt museum av Lillehammer Kunstmuseum:

Hans Gude, "August Cappelen og Johan Fredrik Eckersberg", 1846

Johan Fredrik Eckersberg, "Romsdalshorn",1865

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to