main article image

Skräddareslätten genom linsen

Bygdefotografen Johan Svenssons bilder berättar en sann historia - sann såtillvida att bilden visar verkliga personer, hus och miljöer. Däremot måste vi själva skapa en berättelse utifrån de ledtrådar som ges. I ett samtal med dottern Ingrid, 96 år, får bilderna ytterligare en dimension. Nu kan vi se allting rullas upp, och med lite fantasi blir det precis som på film.

Johan Wilhelm Svensson (1890-1973)

Johan - som kort och gott kallade sig "John" - drev gården Skräddareslätten i Lerdala. Han fotograferade i tidig ålder, men slutade några år efter han bildat familj och barnen Karin och Ingrid var små. Det hann bli en del foton på familj, grannar och vänner. Han är en av de hundratals bygdefotografer som dokuterade sin närmiljö och samtid under tidigt 1900-tal. Den som ägde en kamera blev en efterfrågad gäst på olika bjudningar och evenemang i bygden. Dottern Ingrid har kunnat identifiera många av dem, men mycket återstår.

Självporträtt. John ägde en lådkamera. Färdigpreparerade ljuskänsliga glasplåtsnegativ exponerades för motivet under flera sekunder, väl gömda i lådan under skynket. Var kameran köptes in vet vi inte.
Två jaktkamrater: Oscar Andersson på Stommen till höger - båda med gevär och varsin skyttemedalj på bröstet.
John poserar efter en lyckad jakt - på marken, en skjuten räv. Att jakten var en populär fritidssyssla för John bevisas av att fotosamlingen innehåller en hel del bilder från jaktlaget och de skjuttävlingar som hölls i bygden.
Dottern Ingrid, 96 år, berättar om pappans intresse för fotografering.

Familjen Svensson på Skräddareslätten

John var enda barnet, men han hade några kusiner i Götene. Johns farmor hette Anna Katarina, och farfar var nämndeman Sven Gustafsson. De hade tillsammans fyra söner, bland annat pappa Gustav och Wille. Johns farfar Sven byggde själv huset Skräddareslätten år 1872, och farbror Wille(far till Sven Wilsson) som var finsnickare, tillverkade senare chiffonjéer, speglar och olika möbler till hemmet. Farfar Sven byggde även ett hus till en av sönerna i Götene. Han dog av lunginflammation efter att ha gått och blivit svettig i skogen, och sedan tvingats gå hem över ett öppet gärde i kall blåst.

Släktträff på Skräddareslätten år 1924.

Här ses hela släkten samlad framför Skräddareslätten. Verandan är rikt utsmyckad med snickarglädje. John sitter själv längst till vänster på trappan. Stående från vänster räknat ses kusinen Nils Wilsson iförd militärkläder, Hilda , Hilmer Johansson(folkskollärare i Utby skola) lutad mot stolpen och hans hustru Anna, pappa Gustav(längst bak), Arvid, Alma, Ester, Torsten Almén sittande med hakan i handen. Längst fram på trappan sitter flickorna Valborg och dottern Karin(Ingrids syster), därefter hustrun Lisa(Elisabet) Svensson, snett bakom henne, en okänd man, och stående längst till höger, kusinen Sven Wilsson. Dottern Ingrid föds först 1925.

Karin och Ingrid, fyra och ett år gamla, med familjens hund.
Karin och Ingrid framför bostadshuset vintern 1929. Huset är nyrenoverat med inbyggd veranda.

Karin(f. 1922) och hennes syster Ingrid(f. 1925) föddes och levde hela sina liv på Skräddareslätten. Ingrid bodde där i åttiofem år innan hon till slut flyttade till servicehuset Käpplunda Gärde i Skövde. Ingrid gick sexårig grundskola i Lerdala skola. Där hade hon småskollärarinnan Constance Lilja, som bodde i lärarbostaden i ena änden av skolbyggnaden. På mellanskolan - årskurs tre och fyra - hade hon Karin Fernqvist, senare gift Bergman, och därefter hade hon Gustaf Holmgren. Mest tyckte hon om att slöjda, väva och brodera. – Vi hade en bra slöjdlärare, säger Ingrid. Jag gick en extra kurs i träslöjd i skolan i Timmersdala, där slöjdläraren på skolan gav kvällskurser.

Närbild: Karin kör Ingrid på sparken.
Småskollärarinnan Constance Lilja, här med en klass på Lerdala skola.

Sysslorna på gården

Ljusstöpning i köket på Skräddareslätten. Hushållerskan Ellen Liljedal till höger.

På gården fanns kor, höns och hästar och det odlades olika grödor - livet på gården var fyllt med sysslor allt efter säsong. Familjen hade alltid en hushållerska till hjälp i hemmet och Karin och Ingrid fick också gå på hushållsskola, Karin i Ljungskile och Ingrid i Kristinehamn. - Det var roligt att komma lite hemifrå´ och knyta lite kontakter, säger Ingrid. Men då hon inte var lika flink i köket som systern Karin, blev uppdelningen av sysslor självklar. Hon tyckte mer om sysslorna utomhus, i lagår´n och på gärdena, och tillbringade därför den mesta tiden i jordbruket tillsammans med fadern. Hon körde både traktor, sådde, skördade och tog hand om djuren. Ingrid blev också tvungen att ta körkort på 1950-talet, vilket var ovanligt att kvinnor gjorde på den tiden.

Ingrid berättar om arbetet på gården.
Lagårn på Skrädareslätten beläggs med tegel 1901 istället för spåntak. Hushållerskan Ellen Liljedahl står på stegen.
Folket på gården mejar havre.
Skräddareslättens hästar hette Pontus, Camilla, Pärla och Docka.
Pigorna Ingeborg, Elsa och Greta i slåttertider.

Livet och dess glädjeämnen, vedermödor - och så lite Putin

När fadern drabbades av en stroke 1964 vårdades han i hemmet av modern och de båda systrarna. Ingrid skötte gården ensam fram till dess den såldes vid faderns död 1973. Boningshuset på gården behöll de dock och här bodde de fram till 2011.

På frågan varför varken Karin eller Ingrid gifte sig svarar Ingrid sturskt: - Det var ingen som passa´. När mamman dog bodde de två systrarna ensamma kvar i huset på Skräddareslätten. De var då enligt Ingrid "två halvgamla tanter" som tvingades leta efter jobb så de kunde försörja sig.

I den tredje och sista delen av intervjun med Ingrid avhandlas allt från hundvalpar och halvgamla tanter till förintelseläger och Putin.

Kaffebjudning med sju sorters kakor. Samtalar gör Ingrid, Maj Kroon, Ingrids kusinbarn på mammas sida, och Maj-Britt Lundgren, bekant sedan flera år. Hon var bland annat med och vårdade pappa John hans sista år i livet.

Intervjuerna ägde rum i februari 2022 i Ingrids lägenhet i Skövde. John Svenssons bildsamling i sin helhet finns i mappen Lerdala med omnejd - för identifiering på Digitaltmuseum.se tillsammans med ytterligare fotografier från Lerdala socken.

Order this image

Share to