Scen ur tittskåp av Berith Bergström i Värmlands Museums samlingar
Scen ur tittskåp av Berith Bergström i Värmlands Museums samlingar Lars Sjöqvist Attribution-NonCommercial-ShareAlike (CC BY-NC-SA)

Stjärngossar hos Marja i Edane

"Kakorna skulle ligga orörda på bordet hela julen"

Meddelat av fröken Marja Bjerner, Edane, den 3 dec. 1928 och 27 okt. 1930.

"Julaftonen brukade man taga in halm och breda ut på golvet och denna skulle ligga kvar till juldagens morgon. Och så skulle allt folk i huset bada. Så brukade man lägga ut julhögar, d.v s. bröd och kakor av alla sorter, som bakats till julen, åt var och en i huset. Sedan gammalt var brukligt att kakorna skulle ligga orörda på bordet hela julen och inte ätas förrän 1 maj, då de doppades i kallskål eller dricka. Men i vårt hem och på andra ställen i senare tider fick var och en äta av sin julhög som han ville, dock skulle de gärna ligga framme de första helgdagarna.

Brödet bakades i olika fasoner, såsom broar, gullvagnar, äss, och av vetebröd små tvinnade kransar och små kakor med en liten fläta ovanpå runt om och russin instuckna. Allra underst i högen låg en vanlig kaka. I vårt hem, prästhemmet i Nyskoga kapell, ha vi alltid haft julhögar och bruka det ännu.

Från Frykerud (i Kils härad) har jag hört, att de brukade, då det bakades till jul, ta en liten bit av varje deg och därav göra en stor kringla eller julkors, som lades ut i sädesbingen, där det skulle ligga till såningstiden, då man åt upp det. Alla som kommit in i ett hus under julen, skulle ha traktering. ”Ingen fick bära ut julen”. Denna gästvänliga sed är ju ännu kvar.

Så brukade de ofta kläda ut sig, och det började redan på julafton. Ibland som stjärngossar och ibland i ett följe av sju stycken. Troligen var stjärngossespelet och det, där Herodes och Judas voro med ett och samma. Av andra har jag dock hört, att stjärngossarna skulle vara sju stycken, däribland Herodes och Judas. En, föreställande Herodes, gick först och hade krona på huvudet och svärd vid sidan. Alla voro vitklädda utom en, som föreställde Judas. Han var mörkt och ruskigt klädd och hade med sig en penningpung. Judas skulle hålla sig bakom de andra vid dörren och säga: "Här är Judas med pungen, men pungen är tom. Kära go' vänner ge Judas en slant." Och så sjöngo de den gamla visan: ”Goder morgon, goder morgon bådde fader och mor. Husbonde, mattemoder varen lustig och säll. Vi vill önska eder alla en fröjdefull god jul, ifrån alla olyckor bevare eder Gud.”

Detta minne är ett av många som publicerades i en skrift av Karlstads Husmodersförening inför julen 1930. Fler julminnen ur denna skrift hittar du här: [https://digitaltmuseum.se/0211813528780/varmlandska-julminnen]

Trycksak häftat med tre häftklamrar, utgörande av 50 sidor och mjuk pärm. Häftet är tryckt i svart/vitt och omslaget i två färger; svart och grönt, föreställande en julgran med ljus och stjärna. Innehållet är blandat med reklam och författade texter om husmodersföreningens verksamhet och engagemang. Nya Wermlandstidningen / Värmlands Museum
Brevsamling från skilda personer i Värmland rörande gamla julseder. :6 Marja Bjerner, Edane 3/12 1928. Till fru Anna Lundblad. Värmlands Museum Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)

Share to