Värmlands Museums samlingar består av arkeologiska och kulturhistoriska föremål, konst, fotografier, dokument och musikinspelningar. Här på digitalt museum visar vi valda delar ur samlingen.

Vi har som mål att tillgängliggöra våra samlingar i så hög grad som möjligt. Det innebär att vi publicerar våra bilder även där oklarheter kan finnas om vem som är fotograf, ålder på bilden eller ägandeförhållande. Registreringen har också pågått under lång tid där felaktigheter kan smyga sig in i posterna. Om uppgifter kopplade till våra objekt verkar stötande, olämpliga eller strider mot upphovsrätten, är vi tacksamma för påpekanden för att kunna ta bort, komplettera eller rätta. Använd gärna kommentarsfunktionen.

Nya objekt

Om Värmlands Museum

Värmlands Museums samlingar består av arkeologiska och kulturhistoriska föremål, konst, fotografier, dokument och musikinspelningar. Här på DigitaltMuseum visar vi delar ur vår stora kulturhistoriska samling. Karlstadsfotograferna Anna Ollson, Karl Nyström, Dan Gunner och Greens foto står för den största delen av de historiska bilderna, men även andra värmländska fotografer och fotoateljéer finns representerade.

Värmlands Museum är ett av Sveriges mest besökta länsmuseer med över 200 000 besökare per år. Här samsas Värmlands kulturhistoria med internationella succéutställningar inom konst och fotografi.

Mitt på Sandgrundsudden i centrala Karlstad, bland badbryggor och vackra promenadstråk hittar du Värmlands Museum. Varje år visas här ett femtontal olika konst och fotoutställningar av högsta internationella klass. Hit kan du komma för att bli inspirerad och få kunskap. Våra utställningar ger nya insikter om vad det är att vara människa och med det vill vi bidra med vidgat perspektiv på samhällsutvecklingen. Hit kan du även komma för att uppleva konst för konstens egen skull.

1998 invigdes det nya museihuset Nyrénhuset, ett sjukantig, falurött hus ritat av arkitekten Carl Nyrén. Här inryms kafé/restaurang, hörsal, konferensrum, kontorsutrymmen och luftiga utställningshallar.

Det ursprungliga museet Cyrillushuset, ritades av arkitekten Cyrillus Johansson och invigdes 1929 av självaste Prins Eugen. Huset används idag som konstmuseum och konsthall, med utställningar ur samlingarna och samtida konst. Där kan man också besöka referensbiblioteket för vidare forskning.

Share to