Kværners anlegg, Lodalen ca. panorama ca 1895, kampen Kirke og Vålerenga Skole i bakgrunnen
Kværners anlegg, Lodalen ca. panorama ca 1895, kampen Kirke og Vålerenga Skole i bakgrunnen Norsk Teknisk Museum Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)

Kværner Brug i Lodalen - arnestedet i Oslo for en industrigigant

Kværner Brug i Lodalen ble startet av Olaf Onsum samme år som han startet Christiania Spigerverk i Nydalen. De to selskapene kom til å bli blant landets industrielle flaggskip. Kværner ble et ledende konsern innen industriteknologi, energiproduksjonsutstyr, skipsteknologi og en rekke andre felt, både ved produksjon i Lodalen og via flere store datterselskaper. Kværner var nemlig også tidlig ute med å kjøpe industribedrifter i inn- og utland. Hovedsetet i Lodalen holdt det gående lenger enn de fleste andre av Oslos tungindustrier, og ble ikke lagt ned før i 1999.

Teatermaler Jens Wangs panorama over Lodalen fra jubileumsutstillingen 1914 Jens Wang / Norsk Teknisk Museum

Denne temasiden tar opp og peker til andre temaartikler som handler om Kværner-konsernet generelt og teknologiutvikling i Kværner-konsernet særlig innen vannkraft og skipsbygging. Kværners Brugs teknologihstoriske gruppe har samlet det meste av stoffet her, og Norsk Teknisk Museum har tilrettelagt presentasjonene.

Les introduksjonstekster / historikker om bedriftene i Kværner-familien her:

  • Kværner Brug - opprinnelsen i Lodalen, Oslo
  • Kværnerkonsernet; Kværner Industrier, Kværner ASA
  • Myrens Mekaniske Verksted
  • Sørumsand Verksted
  • Mesna Bruk. Lillehammer
  • Thunes Mek. Værksted, Oslo
  • Eureka, Oslo
  • Moss Verft
  • Rosenberg verft, Stavanger
  • Fredriksstad mek. Verksted
  • Kværner Kulde
  • Maskin A/S K. Lund & Co
  • Kværner Engineering

Episoder og hendinger - anekdoter (bidra her!) * Turbinen som kom inn fra kulden (fra Aftenposten i 1979) * En kjempe gjennom Oslos gater

Artikler: * Kværnerturbiner i Kina * Skipsteknisk avdeling * Aker Kværners styrekabler - umbilicals for oljeindustrien * Gass på kuletanker - Kværner Moss Rosenbergs LNG-skip * Kværners rolle i konstruksjonen av Haldenreaktoren * Kværner satser under vann - subsea-ventiltrær fra Lodalen

Filmer: En film fra Kværner Brug som viser produksjon på 1990-tallet, fra Holmenkollen Filmteam

Originaldokumenter / originalartikler: * Skipsteknisk Avdeling * Eureka 100 år 1898-1998. Historikk i internavis * Christie og Sømming - to pionerer innen turbinutvikling (pdf) Av Arne Kristian Bjørnsgaard * Sveiste konstruksjoner i vannturbiner fra Kværner Brug (Del 1). Foredrag ved Sveisedagen i 1983 ved sivilingeniør Arne Kristian Bjørnsgaard. * (Sveiste konstruksjoner - Del 2) * High head Francis Turbines. Illustrert manus til foredrag ved Hydropower'87-konferansen i Oslo * Reaktortanken i Halden * Hermod Brekke: Presentasjon av Peltonturbinene fra Kværner levert til Asker og Bærums kraftverk i Uvdal i 1967 * Kværnerhistorikk for nyansatte, ca. 1970 * Ventiler fra Kværner - notater og illustrasjoner fra internkurs * Leveranser til Nea Kraftstasjon (in English) * KB-brosjyre no.01 Presentasjon av et utvalg av produkter fra Kværner Brug

Kværnerbedriftenes teknologihistorie

En egen teknologihistorisk gruppe med røtter i Kværner brug har i flere år arbeidet for å systematisere Kværner-arkiver i samarbeid med Riksarkivet, og samte stoff som de har publisert i samarbeid med Norsk Teknisk Museum og industrimuseum.no. Stoffet er også samlet i en digital bok som er tilgjengelig her:

Kværners Teknologihistoriske Gruppe Attribution (CC BY)

Starten på Kværner Brug

Kværner Brug. Oversiktsbilde over industriområdet sett fra Ekeberg. I bakgrunnen Vaalen gård senere Vålerengen prestegård. Ca. 1860. Ukjent / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)

Lodalen i Oslos østkant var fra start i 1853 hovedsetet for Kværner. Industrigründeren Olaf Onsum kjøpte Kværner gård med fallrettigheter i Loelva- her hadde det som navnet sier vært kvern i lange tider. Kornmøllene skulle nå vike for moderne verkstedindustri.

Redskaper og ovner

Jøtul-ovn i produksjon i Lodalen, trolig i 1950-årene Teigen fotoatelier / DEXTRA Photo Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)

Etter 1850-årenes mønster vokste verkstedsindustribedriftene gradvis frem med en tung vekt på håndverks- og fagarbeid på enketlprodukter eller korte serier. Tidlig ble det også tatt opp mer industripreget produksjon i Lodalen, særlig innen redskaps- og støperiproduksjon. Kværner ble raskt en velrenomert ovnstøper.

Støpejernsovner var et stort handelsprodukt på den tiden, og alle de store norske jernverkene hadde utviklet gode teknikker for kunstferdig utførte støpejernsovner. Mindre støperier fulgte etter på denne tiden, med billigere modeller som en trygg inntektskilde i tillegg til bestillingsproduksjon, som kunne være mer ujevnt.

Kværners støpejernsovner fikk etter jvert navnet Jøtul, og produksjonen skulle bli skilt ut som et eget selskap under dette navnet - fortsatt det mest kjente merket for støpejernsovner i Norge.

Utvidet virksomhet - veien til konsernet

Kaldslipeapparat for tremasse Norsk Teknisk Museum Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)

Utover på 1860-tallet ble driften utvidet i retning av verkstedsutstyr og maskinproduksjon. Med det første treslipeapparatet produsert markerte Kværner et viktig steg inn i det som skulle bli et stort felt: Treforedlingsindustri.

Etter 1870 ble de første vannturbinene bygd - også dette skulle bli et felt hvor Kværner ble verdensledende. Både i treforedling og vannkraftmaskiner fulgte Kværner i fotsporene til Oslo-bedrifter som Myrens mekaniske, men som ofte ellers var det slik at etterfølgerne kunne vegetere på pionerenes løypetråkking, og vokse forbi.

Nettopp Myrens ble da også et av de første store overtakelsene Kværner kom til å gjennomføre. Men før det skjedde i 1927 hadde Kværner allerede i mange år hatt et datterselskap på Lillehammer, etter at redskapsprodusenten Mesna Brug ble overtatt i 1874.

Onsum mot konkurs

Oluf Onsum og Johanne f. Rumi. Hun ble i 1842 enke etter handelsmann Donati som Onsum hadde fått sin første jobb av da han kom til Oslo som 16-åring i 1836. Giftemålet i 1846 ga Onsum kontroll over Brambani-formuen. Olsen, Ole Tobias / Oslo Museum CC CC0

Oluf Onsum fra Molde var både brukspatron, eiendomskonge i hovedstaden og en av de mektigste politikerne og bakspillerne i hovedstadens politiske liv. Han hadde kommet til hovedstaden som 16-åring i 1836, og fått lærepost hos byens ledende jernvarehandler Donato Brambani. Dette var en lønnsom geskjeft i en by som var i ferd med å vokse. Virksomheten ble utvidet til alle slags byggevarer.

Onsum så store muligheter i å også produsere varene de solgte - ikke bare kjøpe dem fra produsenter og videreselge. Han skaffet seg både sagbruk, teglverk og en rekke andre småbedrifter, men gjorde det riktig stort først i 1853 da han samme år startet både Christiania Spigerverk i Nydalen og Kværner Brug i Lodalen. Samtidig investerte han i eiendom og nybygg som sørget for ytterligere økt salg av varene han produserte og solgte.

Med de store industrieventyrene og eiendomsinvesteringene ble det for stor risiko: Da helsen hans begynte å skrante på 1880-tallet, og han mistet både sin kone Johanne og sitt eneste barn, kom problemene til overflaten. Han og selskapene kunne ikke lenger betale løpende regninger, og det ble oppdaget rot i regnskapene og sammenblanding av selskapenes økonomi og privatøkonomien. Onsums dager var over, og selskapene gikk mot konkurs.

Kværner AS

Det viste seg imidlertid det var lagt godt nok grunnlag i selskapene til at driften kom i gang igjen. Kværners redningsmann ble Fredrik Hiorth, eieren av Rodeløkkens Jernstøberi og Mek. verksted - en av Kværners konkurrenter. Hiorth så seg likevel tjent med å stille seg i spissen for et nytt aksjeselskap som fikk liv i Kværner igjen i 1892, etter nesten fem års stans. Nye Kværner AS skulle bli det industrilokomotivet som fortsatt klinger av industriens storhetstid i Norge.

Et teknologiutviklende miljø

Kværner var en bedrift som satset mye på teknologiutvikling. På slutten av 1800-tallet var treforedlingsindustrien viktig, etter 1900 var det vannkraftanlegg og etter 1960 med skipsbygging og oljeindustri,. Innenfor alle disse feltene bidro Kværners ingeniører og andre faggrupper til nyutvikling og videreutvikling av teknologi som både var konkurransedyktig og satte nye standarder på verdensmarkedene.

Det var ofte et tett samspill mellom Kværnermiljøet og det vitenskapelige miljøet særlig på NTH. Beregninger og modellforsøk ble gjort i samarbeid, og mange sentrale Kværner-ingeniører var også tilknyttet NTH i forskning og undervisning.

Kværners utviklingsmiljø ble også utfordret i å finne nye løsninger på de mange utfordringer som oljevirksomheten brakte med seg. Ofte var det et poeng å skaffe en norsk konkurrent der det var få internasjonale leverandører å velge mellom. Slik økte konkurransen og også kompetansen i den norske industrien.

En kjempeordre fra pateavdelingen

Eksempel på stor-ordre fra industrien til Kværner: Standard Telefon- og Kabelfabrik (STK) trengte en ny impregneringskjel til fabrikken i Halden for kabler som skulle leveres til en kjempeordre i Canada. En ny kjel for impregnering ble utviklet og produsert i samarbeid mellom STK og ingeniørene og fagarbederne på Kværner i Lodalen.

I vedlagte dokument kan man lese om hvordan transporten av den 14 meter brede kjelen fra Lodalen gjennom Gamlebyen og ned til havna ble planlagt og gjennomført, og fikk stor medieoppmerksomhet.

PDF Kværner Brugs Historiegruppe, Arnt Uttberg

Share to