Motell Filbyter år 2023
Motell Filbyter år 2023 Matilda Ahl

Motell Filbyter - en glimt av en tid som snart är förbi

I februari år 1959 invigdes motell Filbyter. Platsen var vid dåvarande Riksettan i Tallboda och ägarna hette Marianne och Åke Reinholdsson. Riksettan var huvudvägen mellan Helsingborg och Stockholm fram till år 1962 då E4an drogs genom landet. Den strategiska platsen gjorde det möjligt för resenärer att stanna till för en paus och lyxa till det för både sig och sin bil.

Det toppmoderna motorhotellet (“motellet”) ritades av Rolf Grynning på Brunskogs arkitektkontor. Man hade vid starten fjorton rum och en fin restaurang med tv och eldstad. Bredvid fanns bensinmack och möjlighet att få bilen tvättad under besöket. Efter några år tillkom sju rum, och restaurangen har byggts till i omgångar.

I mitten av 1990-talet tog Siegfrieds Dzikus med fru över verksamheten. Han köpte motellet som då var nära en konkurs. Under åren har motellet blivit lägenheter för hemlösa, och restaurangen är inte längre lika välbesökt. Siegfried ser en bransch i förändring med ökade kostnader och konkurrens från närliggande hamburgerrestauranger. Nu väntar han på att motell Filbyter ska rivas. Ett kontrakt är skrivet ett byggbolag som ska bygga fastigheter på tomten.

I filmen berättar Siegfried om motellets historia och en tid som snart är förbi.

Motell Filbyters ägare Siegfried Dzikus berättar om motellets historia

Order this image

Share to