main article image

Olle och hans brorsa - historien om en tröja och en mössa

Olle är synonymt med en tjock grå, långärmad ylletröja med svart rand över bröstet och svarta ärmmuddar. Tröjan har fått sitt namn efter kapten Gustaf Adolf Ohlson vid Jönköpings regemente som föreslog att soldaternas vinterutrustning skulle kompletteras med en stickad grov ylletröja.

David Fabian Gustaf Adolf Ohlson föddes den 23 september 1845 i Linneryd och dog den 5 augusti 1931 i Gränna. Ohlson blev underlöjtnant vid Jönköpings regemente 1865, löjtnant 1869 och kapten 1885. Mellan 1886-88 tjänstgjorde han som gymnastikkapten i Karlsborg. 1896 fick Gustaf Adolf Ohlson avsked som major i armén och kvarstod som kapten i regementets reserv.

Porträtt av Gustaf Adolf Ohlson

I dödsrunan över Gustaf Adolf Ohlson, införd i Grenna nya tidning den 23 september 1931, står bl.a. att läsa: ”Under tjänstgöring som gymnastikkapten i Karlsborg 1886-88 lät Ohlsson, av omsorg om volontärerna under gymnastikövningarna, tillverka en modell till ylletröja, som några år därefter blev fastställd som modell inom armén och kallades för ”Olle” vid persedelbesiktningarna, varav major Ohlson fick namnet ”Ollarnas pappa.”

Tröjan fastställdes i armén enligt generalorder no. 950 år 1885 och definieras enligt modellappen: ”Modell å ylletröja för arméns manskap af Kungl. Maj:t gillad och fastställd genom nådig gen.order af denna dag. No 950. Stockholms Slott den 14. Nov. 1885.”

Olles brorsa

1954 infördes i armén en gråbrungrön stickad yllemössa som snabbt fick namnet ”Olles brorsa”.

Varför håller ullen värmen så bra?

Vanligen menar vi ull från får när vi pratar om ylletröjor. Fårullen har ett antal egenskaper som gör att den värmer kroppen. Fibern är krusig och elastisk vilket gör att garnet och stickningen blir porös. Mycket luft finns i materialet och gör det värmeisolerande.

Ullen är dessutom en dålig värmeledare, alltså låter den värmen stanna kvar i kroppen. Ull har en hög fuktupptagnings förmåga, när fibern tar upp fukt avges energi, vilket gör att ylleplagget inte känns vått trots att det kan innehålla upp till 35% vatten. Egenskapen att det retar huden, alltså kliar, kan verka värmande. Inte alltid så behagligt, men vad gör man inte för att slippa frysa.

Ollar i Armémuseums samling

Order this image

Share to