main article image

Arbeiderboligene på Berger

Egne leiligheter og hager for arbeiderne

Hva gjorde fabrikkeier Jens J. Jebsen som førte til at det ble etablert et helt spesielt fellesskap og et trygt samfunn på Berger? Noe av det første han gjorde var å bryte med det tradisjonelle kasernesystemet som ellers var vanlig den gangen. Han bygget hus hvor 2-4 familier hadde sine egne leiligheter og egen hage. Av naturlige årsaker var boforholdene beskjedne til å begynne med, og anleggsarbeiderne måtte sove i låver og der de ellers fikk tak over hodet. Snart ble de to første boligene bygget, i den ene som ble kalt ”Stortingssalen”, bodde guttene, og i den andre som ble kalt ”Hurrabeisen” bodde jentene. Snart kom nye boliger til – tilsammen over 40 arbeider- og funksjonærboliger. Arbeiderne bodde gratis her til midt på 30-tallet. Senere ble det bygget skole som ble drevet i fabrikkeierens regi frem til 1936, dvs. i over 50 år. Videre ble det bygget kirke og bedehus, samt et lite sykehus.

En av arbeiderboligene i Kleiva har blitt museum og bolig for gjestekunstnere
I Berger museums boligutstilling viser vi fortellingen om West og Jane Bullen som kom fra England med sin familie i forbindelse med etableringen av Fossekleven fabrikk i 1889.
Både originalgjenstander fra familien Bullen og fortellinger fra etterkommere har hjulpet Berger museum i arbeidet med tilbakeføringen av boligen til århundreskiftet 18-1900 tallet.

Order this image

Share to