"Carl Iderström stammar från en spelmansbygd och tillhör en gammal spelmanssläkt. Han föddes i Forsnor i Frykerud den 25 november 1883. Det var sex syskon i hemmet. Han spelade fiol sedan han var tolv år. Goda läromästare hade han i morfar och två morbröder, Rudolf i Forsnor och Friden på Hagen, båda kända spelmän. En hel del av de låtar Carl Iderström spelade hade han lärt av dem. När han var tretton år flyttade han till en moster som ägde en lantgård i Grums och där stannade han under de följande ungdomsåren.

År 1906 tog honom amerikafebern i våld. Han emigrerade och i Amerika stannade han - efter att 1914 ha gjort ett årslångt besök i hemlandet - till 1927, då han återvände till Värmland för att bli hembygden trogen under sin återstående levnad.

Han lade inte undan fiolen i Amerika utan spelade flitigt tillsammans med andra spelmän som utvandrat. Han sammanträffande bl a med en son till Dalslands mest berömde spelman, Johannes på Fjället, och genom sonens förmedling lärde han sig inte endast ett flertal av Johannes låtar, utan också dennes uttryckssätt. En annan märklig musikalisk upplevelse därtill mötte Iderström i det nya landet. Han blev i tillfälle att i Chicago övervara en konsert av den store violinmästaren Fritz Kreisler. "Jag blev som förhäxad av hans spel", bekände Carl. När han för gott återvände till Sverige komponerade han en vals som en hyllning till mästaren.

Att det i Frykerud i gångna tider funnits gott om spelmän kunde Carl Iderström berätta. Riktiga högtidsstunder var det när Carl i en trängre krets spelade låtar och berättade fritt ur hjärtat. Då blev det en kavalkad i ord och toner om Magnus i Göbbdalen, Gustav i Söränga, Elis i Pekkerud, bröderna Gustav och Adolf Larsson i Markvattnet, morfadern Johannes Eriksson samt morbröderna Rudolf i Forsnor och Friden på Hagen. Andra spelmän han berättade om var Jonas på Näset, Gremmen i Boda och Anders Svensson, som var född på Long i Grums och som enligt Carl var den främste i spelskicklighet.

Frykeruds störste spelman genom tiderna torde dock Carl Iderström vara. Han spelade en mängd av de låtar, som hörde till samtliga nämnda spelmäns repertoarer. Det spelmansarv han härigenom förvaltat och vidare fört har räddat en särskild klang i värmländsk spelmansmusik. Fryksdalslåtarna har sin egen färg i ton och rytm.

Arvid Eriksson"

Share to