• Christiania Spigerverk ble etablert i 1853 for produksjon av spiker basert på skrapjern. Fra en liten håndverksbedrift i Nydalen vokste det frem et elektrostålverk, valseverk og ferdigvareproduksjon av alt fra spiker og skruer til jernbaneskinner, armeringsstål og redskaper. CS ble et av de store industrilokomotivene i Oslo, og en symbolsterk representant for fremveksten av tungindustri innen jern og metall, og også for nedleggelse og industridød i hovedstaden på 1980-tallet, da det ble bestemt å legge ned Spigerverket og samle produksjonen under Norsk Jernverk i Mo i Rana. Området er i dag utviklet som en del av Nydalsbyen, med Akerselva igjen åpent rennende gjennom området.
    (Navngivelse (CC BY))

Christiania Spigerverk (I) (Selskap)

Christiania Spigerverk ble etablert i 1853 for produksjon av spiker basert på skrapjern. Fra en liten håndverksbedrift i Nydalen vokste det frem et elektrostålverk, valseverk og ferdigvareproduksjon av alt fra spiker og skruer til jernbaneskinner, armeringsstål og redskaper. CS ble et av de store industrilokomotivene i Oslo, og en symbolsterk representant for fremveksten av tungindustri innen jern og metall, og også for nedleggelse og industridød i hovedstaden på 1980-tallet, da det ble bestemt å legge ned Spigerverket og samle produksjonen under Norsk Jernverk i Mo i Rana. Området er i dag utviklet som en del av Nydalsbyen, med Akerselva igjen åpent rennende gjennom området.

159 objects

Saks

Smidd jernsaks.

Spade

Maltspade med flere forsterkninger i metall på begge sider av spade.

Verksbygningen på Christiania Spigerverk sett mot vest. I den sørlige delen var det redskapsfabrikk og i den nordlige spikerfabrikk.

Skrapjernplassen ved Christiania Spigerverk.

Gunnar Johansen foretar prøvetaking av ovn 2

Styrerom for 1. valsepar i blokkvalseverket til Christiania Spigerverk.

Interiør fra Spikerfabrikken på Christiania Spigerverk.

Utsikt mot nord over Christiania Spigerverk med galvaniseringshuset fra 1915 midt i bildet. Til høyre ligger Skrue- og Naglefabrikken, og bakenfor det nyere Stål- og Valseverket.

Tapping av ovn 4

Chargering av ovn 2

Produkt, 35 kg's skinner

Togvogner som kjører råstoff til skrapjernsplassen ved Christiania Spigerverk.

Deltakere i fotballkamp mellom "spigere" fra Christiania Spiger og Valseverk og vevere ved Nydalen Compagnie 03.07. 1928. "Spigere" fra venstre: Hans Vatvedt, Per Valebjørg, Einar Johansen, Bentsen, Alf Hauan, Ivar Hole Asbjørn Riiser, Alfred Borg, Larsson, Einar Gornitzka, Sverre Syversen. Vevere: Aksel Brathole, Robert Olsen, Villy Janson, Eivind Berg, Brede Lie, Thor Gjessing, Ivar Bjørkmann, Sverre Johnsen, Trygve Sønsteby, Peder Mosgaard, Hans Saabye, Finn Lotun (Lieblien)

Mann i arbeid på Christiania Spigerverk.

Finvalseverket til Christiania Spigerverk. Håndvalsing av 1/2 toms rundtjern. I bakgrunnen ser vi finrekka. Finrekka ble bygget om i 1947.

Christiania Spiger og Valseverk. Gustav Johansen i arbeid ved spikermaskin 3 og 4 eller 5 og 6.

Kontroll av jernbaneskinner i jernlager 2, Christiania Spigerverk.

Flyfoto over Spigerverket tatt mot sørøst.

Inne på Trådlageret til Christiania Spigerverk.

Utsikt mot sørøst over trådvalselageret og Trådtrekkeriet på Christiania Spigerverk. Helt til venstre i bildet ligger Bakke mølle og i bakgrunnen Bjølsen og Sandaker.

Share to