Share to
HADELAND BERGVERKSMUSEUM ligger på Grua i Lunner kommune. Museet slo seg sammen med Randsfjordmuseet i 2010 og er i dag en integrert del i avdeling Hadeland. Besøkstilbudet på arenaen er sesongbasert og i stor grad knyttet til gruvesafarier, foredragskvelder og skoleformidling.
Om Hadeland Bergverksmuseum
Hadeland Bergverksmuseum ble stiftet i 1993 og har siden tidlig 2000-tall hatt tilhold på småbruket Bråten. Dette var bl.a. sommerbosted til bergingeniør Hans Kristian Borchrevink, som i en periode var bergverksdirektør på Grua. I våningshuset er det en utstilling om bergverksdriften på Grua, en mindre fossilutstilling, samt en utstilling om mineraler og bergarter fra hovedsakelig Hadeland. I dag brukes Bråten i sommerhalvåret til formidling, utleie og arrangementer. Det er også et naturlig utgangspunkt for grupper som skal på gruvevandring og geologitur til Nysetergruven - museets mest populære attraksjon.
Samlingene består av enkelte gjenstander knyttet til gruvedriften i området, en fotosamling og en større samling mineraler og bergarter. Det er gjort en rekke undersøkelser og prøvetakinger i området som bidrar til å dokumentere en lang historie knyttet til gruvevirksomhet og tidlig industri. Innsamling og dokumentasjon har gitt gode kilder for både museets egen forskningsvirksomhet og for andre.
Hadeland består av kommunene Lunner, Jevnaker og Gran og ligger i det geologisk interessante Oslofeltet. Gruaområdet peker seg ut blant Hadelands mange industrielle kulturminner. En av Norges eldste jerngruver, Hadelandsgruben, samt svært gamle jernverk er lokalisert på Grua. Hadelandsgruben ble mutet av kong Christian III i 1538 og ligger i Østhagan, like ved den gamle Bergenske kongevei. På samme sted er det et restaurert kalkverk og kalkbrudd. På Grua er det også en rekke andre gruver hvor det i historisk tid har blitt drevet ut jern, sink, molybden, bly og antakelig også litt kobber. Fra Hadeland er det andre nedlagte jerngruver, marmorbrudd, granittbrudd, kalkverk og teglsteinsfabrikker.