Last published content from Hallands kulturhistoriska museum

Vykort, "General Peklins fängelse å Fästningen". Det finns en skröna om att generalmajoren Carl Fredrik Pechlin (1720-1796), som dog på Varbergs fästning, skulle ha suttit i källarhålan dit den lilla porten på bilden leder. Sanningen är att hans tid (1792-1796) som "bekännelsefånge" på fästningen var mer bekväm. Han fick bo i Kommendanthuset och ha både betjänt och ett par av sina pigor från sitt gods Ålhult i Småland till att passa upp honom. Han tilläts även gå ner till staden. Långt fram i tiden blev han namngivare till "Pechlins gränd" i södra delen av centralorten Varberg. En minnesplatta på torget söder om kyrkan utmärker hans gravplats, som påträffades invid dåvarande kyrkogårdsmuren först 1858.

Pechlin var med all säkerhet en av de främsta konspiratörerna bakom mordet på Gustav III, men detta förnekade han. Han dömdes av Högsta domstolen att insättas på bekännelse, alltså att hållas fängslad till han bekände, först på Karlstens och därefter på Varbergs fästning, där han förblev till sin död.
Vykort, "General Peklins fängelse å Fästningen". Det finns en skröna om att generalmajoren Carl Fred
Ranch, Carolina Mathilda.
Järnvägsstationer i Halland Järnvägsstationer i Halland Järnvägsstationer i Halland Järnvägsstationer i Halland Järnvägsstationer i Halland Järnvägsstationer i Halland
Järnvägsstationer i Halland
Gårdslänga i Anneberg, söder om stationen.
Gårdslänga i Anneberg, söder om stationen.
Wijk, Hjalmar.
Stuga med uthus söder om Billdals station.
Stuga med uthus söder om Billdals station.
Wijk, Hjalmar.
Mangårdsbyggnad nära stationen i Jörlanda.
Mangårdsbyggnad nära stationen i Jörlanda.
Wijk, Hjalmar.
Vykort, "Varberg. Järnvägsstationen." Bilden tagen mot nordväst efter 1923 då den sydliga tillbyggnaden mot järnvägsparken gjordes (närmast i bild). Utmed Västra Vallgatan står några bilar parkerade.
Vykort, "Varberg. Järnvägsstationen." Bilden tagen mot nordväst efter 1923 då den sydliga tillbyggna
Vykort, "Kungsbacka, Järnvägsstationen". Stationshuset sett från Storgatan.
Vykort, "Kungsbacka, Järnvägsstationen". Stationshuset sett från Storgatan.
Okänd järnvägsstation sedd från spårområdet, möjligen Tofta station. Stationsbyggnaden har sannolikt byggts till med ett magasin. Bilden tillhör samlingen med fotokopior från Hallands Nyheter som är från 1930-1940-talen. meddela Meddela oss gärna om du vet vilken station det är!
Okänd järnvägsstation sedd från spårområdet, möjligen Tofta station. Stationsbyggnaden har sannolikt
Hallands Nyheter, (Företag).
En grupp vuxna och barn fotograferade på järnvägsstationen i Varberg. Text med bilden: "En grupp av Helsjödanskarna". Uppgifter i övrigt saknas. Tillhör samlingen med fotokopior från Hallands Nyheter som är från 1930-1940-talen.
En grupp vuxna och barn fotograferade på järnvägsstationen i Varberg. Text med bilden: "En grupp av
Hallands Nyheter, (Företag).
Vinbergs järnvägsstation och vy över banområdet med semafor.
Vinbergs järnvägsstation och vy över banområdet med semafor.
AB Flygtrafik.
Exteriörbild. Järnvägsstationen i Kinnared, sedd från gatusidan där en bil står parkerad. På baksidan stationen står ett tåg inne på perrongen.
Exteriörbild. Järnvägsstationen i Kinnared, sedd från gatusidan där en bil står parkerad. På baksida
AB Flygtrafik.
Stationssamhället i Vessigebro. Gata kantad av affärsbyggnader, bland annat livsmedelsaffär och fiskaffär. Cyklar står parkerade längs gatan. Skyltar på byggnaderna: "Livsmedel", "BLOMMOR", "GRANGÉUS" och "FISKAFFÄR". Vägskylt med texten: "Vessigebro stn".
Stationssamhället i Vessigebro. Gata kantad av affärsbyggnader, bland annat livsmedelsaffär och fisk
AB Flygtrafik.

Share to