• Jaktscene i Norsk Skogbruksmuseums jaktutstilling, som ble åpnet i 1972.  Fotografiet viser utstillingen slik den så ut i 1983.  Hovedmotivet her er en montasje som viser bjørnejakt med spyd.  Jegeren er en mannsfigur som sitter på huk med et spyd i hendene.  Han har støtt den bakre enden av spydskaftet mot underlaget og holder jernspissen skrått oppover.  Foran ham står en brunbjørn på bakbeina med framlabbene hevet til slag og glefsende kjeft.  Det man forsøker å illustrere er en jaktmetode der jegeren forutsatte at bjørnen ville angripe ved å kaste seg mot ham, og dermed få spydspissen i brystet.  I og med at bakenden av spydskaftet støtte mot bakken, trengte ikke jegeren være spesielt sterk, men rask og smidig, slik at han til enhver tid holdt spydspissen i den retningen bjørnen angrep fra.  Mannen er i dette tilfellet kledd i samisk kufte i blått ullstoff, pyntet med rød- og gulfargete bånd.  På beina hadde han skinnbukser.  Det samiske antrekket antyder at dette er en jaktform som er dokumentert i samiske miljøer.  Mens bjørnen og mannsfiguren med samedrakt framstår som naturalistiske, er omgivelsene ellers er ikke formet med ambisjoner om å framstå som natur.  Jegeren befinner seg på et podium lagd av sponplater, bjørnen står på et noe mindre podium oppå dette igjen.  Foran bjørnen ligger et par sporavtrykk i gips, og foran jegeren finner vi et sjølskudd med tre munnladerløp.


Jens Rathke (1769-1885), som seinere ble den første professoren i zoologi ved det vi i dag kjenner som Universitetet i Oslo, var i årene 1800-1802 periodevis på studiereiser i Nord-Norge. Fra Malangen i Troms har han notert følgende:

«Bjørnen gjør undertiden Skade paa Qvæget i disse Egne. Den angribes deels med Skydegevær, men oftest med et Slags Landse, hvis Skaft er af Birk, 3 Alen langt, med fodlang firesidet Jernspidse foran; man sætter sig almindelig paa det ene Knæ med Landsen støttet mod Jorden, saaledes at Bjørnen, idet han angriber, jager sig Landsen i Brystet. Man havde og anlagt en Bjørnebaas eller et Slags Fælde med Agn og Stok i Enden af en Dal, der overalt var bevoxet med Tortn (Sonchus alp.), Bjørnens kjære Føde. Ved disse Midler var det nogenledes lykkes denne Familie i saa ensom Egn at forebygge Skade af dette Rovdyr.»
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Jaktscene i Norsk Skogbruksmuseums jaktutstilling, som ble åpnet i 1972. Fotografiet viser utstillingen slik den så ut i 1983. Hovedmotivet her er en montasje som viser bjørnejak...

2 comments

  • flott utstilling som jeg håper kommer tilbake på utstilling. Det er blitt fortalt at dette er Anders Pedersen i kamp med bjørnen i Finnmark/ Øksfjordbotn/Hersjenes. Han fikk navnet "Bjørn" anders etter at han sloss med bjørnen. Har en historie om akkurat denne hendelsen.
  • Her er historien om Anders kamp med bjørnen, slik jeg fikk den i sin tid fra Gullbjørg Storvik:
    Anders selv bodde i Kræken i Øksfjordbotn, og det var den eiendommen hans far hadde
    eid.
    Han skal ha vært utrolig sterk, og fikk oppnavnet "Bjørn" Anders.
    På midten av 1850-tallet var det ennå bjørn på vandring på fjellet og i fjordene i Finnmark. Folket i fjorden hadde i lange perioder vært plaget med at bjørnen kom og forsynte seg av sau og annen buskap. Anders hadde derfor sendt bud til en kar i Tappeluft i Langfjord om å ta seg en tur over eidet for å hjelpe dem med å få skutt bjørnen neste gang den kom.
    Mannen kom og hadde med seg våpenet. Det var et av disse som måtte fylles med
    krutt, så man måtte jo treffe på første forsøk om man skjøt.
    Mannen kom, og bjørnen kom også. Mannen la seg i skuddposisjon, men han traff ikke,
    og bjørnen gikk til angrep. Det ble et durabelig slagsmål, og mannen ble stygt skamfert.
    Anders og folket på gården fikk imidlertid lagd så mye spetakkel at bjørnen trakk seg
    tilbake, og mannen ble reddet og lappet sammen.
    Anders ladet våpenet og tenkte at han fikk selv prøve når bjørnen igjen kom, og det varte
    ikke lenge. Han traff heller ikke, og det endte med et fryktelig slagsmål mellom bjørn
    og menneske.
    Anders var heldig, for nå var bjørnen blitt skikkelig forvirret over denne
    tullingen på 2 bein som ville slåss. Den trakk seg litt tilbake for å liksom å tenke seg om,
    men det ble en ny runde. Anders fikk selvsagt rundjuling, men bjørnen fikk ikke ødelagt
    han for Anders var hele tiden i bevegelse og slo og hamret på bjørnen.
    Til slutt ga den opp og trakk seg tilbake til skogen, og folket fikk Anders i hus.
    Han var mørbanket i flere dager, men etter det fikk han tilnavnet "Bjørn" Anders, som
    han bar hele livet. Dette var Birgittes bestefar og din tippoldefar. Det er noe å slekte på

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to