Et seilfly av typen Scheibe L-Spatz inn for landing på flystripa på Øysand.

6 comments

  • Dette bildet av LN-GGG ble tatt i forbindelse med seilflyskolen på Øysand flyplass i 1960. Bilde viser LN-GGG like før landing, flyet kommer inn fra øst. Fotografen Reidar Rønne står i skillet mellom kornåkeren og landingsstripa. Hvem som flyr her vites ikke. To og et halvt år senere, lørdag 15.desember 1962, styrter LN-GGG i Trondheimsfjorden/Strindfjorden midtveis mellom Lade og Frosta/Tautra.
  • LN-GGG styrter i sjøen etter vingebrudd
    Kilde: Adresseavisen Trondheim mandag 17.12. og tirsdag 18.12.1962 og Havarirapporten: «Luftfartsulykke over Strindfjorden ved Trondheim den 15.desember 1962 med seilflyet L-Spatz-55, LN-GGG».
    Flygeren Ole Anatol Heintz (f.1939) er aldri funnet. Han etterlot seg hustru og en gutt på 3 år.
    Ole Anatol Heintz skulle bli sivilingeniør, var elev ved 3.årskurs på NTH Maskinavdelingens flylinje. Han var aktive medlem i NTH Flyklubb og med i styret. Han hadde både seilfly C-diplom og motorflysertifikat.

  • Båten MK «Skomvær» var på tur fra Frostalandet til Trondheim, ca 100 meter foran båten observerer rormannen på båten at en vannsøyle slår til værs. Båten slakke opp, mannskapet ser at det er et flyskrog og tar det om bord i båten og inn til kai i Trondheim. Ingen vinger var å se, kun noen smådeler, og ingen flyger!
    I strandkanten på Trondheimfjordens nord-vestre side mellom Hindrem i Leksvik og Rørvik i Stadsbygd ble det gjort funn av: Høgre vinge, balanserorene, venstre vingetipp og en rekke mindre deler og fragmenter av flyets finerkonstruksjon og duk. Venstre haleflate ble funnet lengre ut i fjorden ved Agdenes. En ca 4 meter lang del av venstre vinge fra balanseroret til vingefestet er ikke funnet, heller ikke festebeslagene for vingene.
    Havarirapporten peker på en rekke mulige årsaker til at flyet ble utsatt for vingebrudd. Det var kjent i klubben at flyet hadde fått vibrasjoner i vingen (airplane flutter) under flyging i stor hastighet og at flyet ikke burde flys hurtigere enn 120 km/t.

  • Fjellbølger og høyderekord
    Flygeren hadde planlagt å gjøre et forsøk på å sette høyderekord, om mulig å stige til 8000 meter. Over Trondheimsområdet kan det være bølgeforhold når det blåste kraftig vind fra SSØ.
    Når det blåser en luftstrøm over et tverrliggende fjellparti vil luftstrømmen på le-siden komme i svingninger og disse svingningene kan strekke seg langt unna fjellkjeden og bli mye høyere enn fjellene som skaper dem. Selve bølgemønstret står i ro selv om det blåser ganske så kraftig, det kan sammenlignes med den stillestående bølgen bak en stein i en stri elv. Under slike forhold i luften kan vi se stillestående linseformede skyer/bølgeskyer. På forsiden av disse stillestående skyene går luftstrømmen oppover, fukten i lufta kondenseres og blir til skystoff og danner skyen i framkant og her foran er det god oppvind, en seilflygers drøm. I bak kant av skyen er det fallvind, her går luftstrømmen nedover, blir oppvarmet og fukten/skystoffet fordamper. Bølgeskyen står i ro mens luftstrømmen har god fart igjennom skyen. Bølgemønstret endrer seg når vinden i luftlagene skifter retning og styrke.

  • Barografen.
    Flygeren ventet nok på gode bølgeforhold over Trondheimsområdet. Avtalen med slepeflyger var gjort, oksygenutstyr funnet fram og barografen klargjort. Barografen spennes fast i flyet og registrere/dokumentere høyden under flyturen. Barografen i LN-GGG var intakt da flyskroget ble plukket opp av sjøen. Barografens registreringspapir indikerer at flyet nådde en største høyde på ca 4650 meter. Så mistet flyet høyde i raskt tempo til ca 4200 m. Fra 3800 m har fallhastigheten vært så stor at barografen ikke har kunnet utføre normal registrering, en regelrett flystyrt. Det antas at LN-GGG fikk vingebrudd i en høyde mellom 4200 meter og 3800 meter. Flyskroget slår i sjøen langt fra land ca midtveis mellom Lade og Frosta/Tautra.

  • Tre piloter tilknyttet flymiljøet på Lade flyplass omkom i 1962.
    Ulykken med O.A. Heintz var den siste. Bjørnar Danielsen, 23 år, fra Lillesand og Per Arne Danielsen, 20 år, fra Trondheim omkom i flystyrt på Røros 14.06.1962, helga før seilflykurset skulle starte.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to