Stakk (landbruk)
Høystakk fotografert i Romania
En stakk er en såteformet stabel med høy, korn, lauv eller torv, i Norge vanlig brukt i det førindustrielle jordbruket. En forstavelse kan karakterisere innholdet i stakken, som i en høystakk, kornstakk, lauvstakk eller torvstakk. Prosessen med å lage en stakk er kalt «stakking» eller «å stakke», lokalt også «å stekkja».
Det norrøne ordet «stakkr» har antagelig opphav i «stake», midtstangen som ofte ble brukt i en stakk. Dette ordet har igjen gitt opphavet til det engelske «stack», verb for å stable/lagre eller substantiv for en stabel. Fra engelsk har vi igjen fått ordet stakk brukt om en lagringsstruktur i dataprogrammer. Ordet «stakk» brukt om et skjørt har antagelig et annet opphav, i det norrøne ordet «stakkr» for skinn.
Mange ulike ord er brukt om stakker, og lokal bruk og uttale kan variere. Ivar Aasen definerer en hjelm (kjelm, tjelm) som en kornstakk med et lite tak eller dekke, men det kan også brukes mer generelt om en høystakk eller en torvstakk. En rauk (røyk, ruk. røykling, røkling) er en liten stakk, og ordet kan brukes både om korn, lauv og torv. I noen området, for eksempel Østerdalen og Valdres, er ordet kuv brukt om en liten stakk av høy eller lauv.
En liten kornstakk kan kalles hatt (Toten), krøys (Sogn) og skruv (Jæren). Torvseter er brukt som et alternativt ord for torvstakk.
Høystakker i utmarka
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».