Photo: Aandal, Ole John / Kunst i offentlige rom

Den norske embetsboligen i Roma

Nicolaisens verk er spesiallaget til embetsboligen i Roma og består av en skulptur i norsk larvikitt med tittelen Norsk sokkel gravert inn. Skulpturen har fått en sentral plassering i ambassadens store hage, som bl.a. brukes i forbindelse med representasjon og i offisielle sammenhenger. Inne i boligen finner man en miniatyrutgave av skulpturen, i tillegg til en innrammet tekst som forklarer verkets idé.

Miniskulpturen kan forstås som en «statutt» for Norsk Sokkel Award, en litt tvilsom pris som Nicolaisen har delt ut siden 2001. Kunstneren reklamerer med at prisen blir tildelt «aktører i kunstlivet som har gjort noe viktig og bra for norsk kunstliv, spesielt hvis dette har hjulpet Terje Nicolaisens karriere». Det som i utgangspunktet ser ut til å være en utmerkelse, viser seg altså å være en utspekulert måte å fremme Nicolaisens eget kunstnerskap på. Norsk sokkel tar dermed for seg korrupsjon og kunstens bidrag til offentlig økonomi, både den regulerte og den uregulerte. Verkets forhistorie spiller med i hvordan skulpturen kan oppleves av ambassadeboligens gjester.

Skulpturen er laget ut fra Nicolaisens egne mål – den er like høy som ham - og slik blir den en metafor for kunstneren selv, eller snarere den offentlige og iscenesatte «Terje Nicolaisen».

Ordspillet i verktittelen gir assosiasjoner til det norske oljeeventyret og Norges viktigste industri, grunnlaget for velferdsstaten slik vi kjenner den i dag. Men ordet «sokkel» er også et kunstteknisk begrep, på samme måte som ordet «ramme» er det. Hensikten med en sokkel er å løfte fram et annet, mer unikt objekt. Man kan tolke det dithen at oppå «den norske sokkelen» står et «norsk vi», et begrep som både kan diskuteres og problematiseres, og som nødvendigvis handler om noe mer enn olje og laks.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to