MS "Tonjer" ved brygga i Urangsvåg
MS "Tonjer" ved brygga i Urangsvåg Berntsen, Ulf Arne / Norsk Jernbanemuseum

M/S «Tonjer» fra Urangsvåg på Bømlo til Bergen i 1967

Haugesunds Dampskibsselskab drev i sin tid sjøveis rutegående trafikk i området Stavanger – Haugesund – Bergen, i konkurranse med større aktører med hovedkontor i begge ender av dette ruteområdet. M/S Tonjer ble levert fra AS Stord, Leirvik på Stord i 1953 som byggenr. 22 som lokalrutebåt til Haugesund Dampskibsselskab, Haugesund. Satt i rute Haugesund-Kopervik-Stavanger, hvor den avløste Haugesund Dampskipsselskaps eldre lokalrutebåt M/S Landanes. Man konkurrerte i stor grad på anløp av mindre og mellomstore mellomsteder. Det var jo ikke slik at alle reiser gikk mellom endepunktene.

Den 13. august 1967 reiste jeg med M/S Tonjer fra Urangsvåg på øya Bømlo til Bergen, og betalte den nette sum av kr. 17,70. Inkludert i billettprisen var kaiavgift 10 øre. Nesten litt rørende, men sikkert nødvendig. Jeg tror jeg ville inkludert det i billettprisen og holdt kjeft. Kanskje et pålegg fra noen form for «myndighet»?

Artig med den litt gammelmodige formuleringen på billetten om at «man må merke sitt tøy med eiernavn og bestemmelsessted». Med «tøy» menes her «bagasje». Ordet er vel ennå i bruk i maritim og militær sammenheng?

Det møtte frem tidsriktig taxi – og tidsriktig kledde personer på kaien i Urangsvåg. Ikke akkurat verdens navle, men det var et viktig knutepunkt en gang i tiden (95).

M/S Tonjer ble tatt ut av fast trafikk i 1968 og avløste da M/S Lananes som reservebåt. M/S Tonjer ble solgt til Italia i 1969, omdøpt til «Giglio Espresso» og sank på grunt vann utenfor Napoli der den ble hugget opp i 1999.

Ulf Berntsen

Ulf Berntsen (1945-2020) var sentral i arbeidet med å stifte Norsk Jernbaneklubb (NJK) i 1969 og var NJKs første formann. Etableringen av NJK falt sammen med en omfattende modernisering av lokomotiver og vogner på jernbanen i Norge. Spesielt utfasingen av damplokomotiver skapte stort engasjement blant entusiaster, med et ønske om å bevare noen damplokomotiver, helst driftsklare. Etter hvert innså man at det også måtte etableres innendørs lagringsplass for materiellet og en banestrekning å kjøre veterantog på. Ulf Berntsen var sentral i dette arbeidet i mange år. Men fremfor alt var han interessert i å reise, gjerne litt utenfor allfarvei. Tidlig tok han med seg kamera rundt omkring i Norge og festet hverdagsglimt og øyeblikksbilder til filmen. Gamle busser, sporvogner, industrijernbaner, lokalrutebåter og lokalsamfunn slik de så ut på 60- og -70-tallet – alt var mål for reisene hans som gjerne foregikk på sykkel. Han etterlot seg en omfattende, velordnet og godt beskrevet fotosamling, ofte knyttet til levende og humoristiske skildringer.

Share to