Hvalrosshodet står sentralt plassert ved inngangen til utstillingene.
Hvalrosshodet står sentralt plassert ved inngangen til utstillingene. Ann Kristin Klausen Attribution-NonCommercial-ShareAlike (CC BY-NC-SA)

Et utstoppet hvalrosshode

Ved inngangen til museets utstillinger i Forskningsparken i Longyearbyen står et utstoppet hvalrosshode. Det er et yndet fotobjekt, og finnes nok på mange hundre, om ikke tusenvis, av bilder.

En rundt 30 år gammel hvalross omkom under Norsk Polarinstitutts merking på Sarstangen sommeren 1992. Hvalrossen tålte ikke bedøvelsesmiddelet. Sysselmannen ble tilkalt. Først var planen å frakte hele hvalrossen til Longyearbyen, men hannen var svært stor og tung. Den veide hele 1,5 tonn. Svalbardposten skreiv at den var like stor som en Folkevogn, og veide like mye som en Volvo. Hodet, med de 60 cm lange støttennene, ble skåret av og fraktet til Longyearbyen. Sysselmannen tilbød Svalbard museum å overta hodet for utstopping. Vinteren 1993 utførte taxidermist Håkon Dahlen og Tromsø Museum utstoppinga. Våren 1993 sto hvalrosshodet til tørking i Tromsø, og samme sommer fløy SAS det til Longyearbyen. Ombord hadde det to egne seter, ifølge en artikkel i Svalbardposten 23. juli 1993. Det utstoppede hvalrosshodet ble stilt ut i museets lokaler i den gamle fjøsen, kalt Grisefjøsen. Da museet flyttet sine utstillinger derfra til Forskningsparken i 2006, ble det utstoppede hodet tatt med og plassert ved publikumsinngangen. Da museet fornyet sine utstillinger ved årsskiftet 2023 / 2024 ble det 30 år gamle hvalrosshodet reparert litt, og fikk selvsagt stå på sin tidligere sentrale plass ved inngangen også i den nye utstillingen.

Hvalrossene var en gang svært vanlige på Svalbard, men 350 år med intens fangst gjorde at bestanden nesten ble utryddet. De ble fredet på øygruppa i 1952. Da var det bare et par hundre dyr igjen. Etter over 50 år med fredning er bestanden fortsatt lav, og arten er å finne på den norske rødlista over truede dyrearter. Antallet hvalross har økt de senere årene, og de har gradvis begynt å bruke gamle liggeplasser på land hvor det ikke har vært sett dyr på mange årtier. I august 2006 konkluderte en undersøkelse med at det denne sommeren var i overkant av 2 500 hvalross. Atlanterhavsbestanden som helhet hadde anslagsvis 20 000-30 0000 dyr. Omtrent samtidig var stillehavsbestanden sannsynligvis rundt 200 000 dyr. Kilde: Hvalross – Norsk Polarinstitutt (npolar.no).

Hvalrosshodet er også en del av museets nye basisutstilling som åpent 1. februar 2024 Ann Kristin Klausen Attribution-NonCommercial-ShareAlike (CC BY-NC-SA)
Det utstilte hvalrosshodet Ann Kristin Klausen Attribution-NonCommercial-ShareAlike (CC BY-NC-SA)
Ann Kristin Klausen Attribution-NonCommercial-ShareAlike (CC BY-NC-SA)

Order this image

Share to