Aluminiummuseet ble åpnet i 2002 av dronning Sonja, og er det eneste i landet som forteller om den rike norske tradisjonen for videreforedling av aluminium.

Om Aluminiummuseet

Bakgrunn

Museet kom i stand etter initiativ fra Hydro Holmestrands kulturvalg og tidligere ansatte. I ryggen hadde de bedriftsledelsen, fagforeningene og pensjonistforeningen.

I 1999 kontaktet Hydro Holmestrand daværende Nord-Jarlsbergmuseene. Bedriften ønsket å diskutere muligheten for bevaring og formidling av fabrikkens historie. Etter kort tid var Nord-Jarlsbergmuseene engasjert til å lage rammene til en plan for samlingen bestående av foto, et rikholdig arkiv- og filmmateriale og en rekke gjenstander, særlig kjøkkentøy merket HØYANG. Bedriften var i sin tid landets største kjøkkentøyfabrikk.

I samarbeid med tidligere ansatte ble det utarbeidet en prosjektskisse for det som skulle bli Aluminiummuseet. Prosjektet forutsatte egnede lokaler, og i 2001 ble det besluttet at museet skulle plasseres i bedriftens eldste lokale i nærheten av hovedinngangen til fabrikkområdet. Aluminiummuseet, som i dag er en del av Vestfoldmuseene, ligger derfor sentralt til i Holmestrand med fasade mot byen.

Ombygging og nyåpning

I 2017 ble det bevilget midler til ny utstilling i de samme lokalene. Etter omfattende ombygging ble Aluminiummuseet i 2019 gjenåpnet av daværende klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

I et spennende utstillingsarkitektonisk miljø formidler museet nasjonal og global aluminiumindustrihistorie, men er like mye en samtidsarena og galleri for ukjent innovativ virksomhet og landets tredje eksportvare.

Visit us

Share to