Share to
Kommandør Chr. Christensens Hvalfangstmuseum ble grunnlagt i 1917 av hvalfangstreder Lars Christensen. Han oppkalte museet etter sin far og overrakte det med utstillinger og samlinger som en gave til Sandefjord Kommune.
Om Hvalfangstmuseet
Hvalfangstmuseet – slik det omtales til daglig – består i dag av selve museumsbygningen med utstillinger, museumsbåten Southern Actor, og samlingene som er oppbevart i fellesmagasiner og bibliotek. Hvalfangstmuseet er en avdeling av Vestfoldmuseene IKS.
Museumsbygningen
Hvalfangstmuseet ble etablert direkte i et nybygg tegnet av Nils Winge Grimnæs. Gjennom den arkitektoniske utformingen, fremhever bygningen museets mest ikoniske gjenstand - en blåhvalmodell i full størrelse - som kan betraktes fra et vandregalleri båret av tolv søyler. I 1981 ble museet bygget ut og fikk plass til en egen kulturhistorisk avdeling. Denne fløyen ble i 2018 utvidet ytterligere og gir rom til nye kulturhistoriske utstillinger og publikumsfasiliteter. Den eldste bygningen rommer den naturhistoriske utstillingen. Utstillingssalen har i seg selv en museumshistorisk verdi, samtidig som fremstillingen av dyrelivet i Arktis og Antarktis også fungerer som en introduksjon til fangsthistorien.
Samlingene
Hvalfangstmuseets hovedfokus er 1900-tallets storhvalfangst i Antarktis. Samlingene er hovedsakelig av natur- og kulturhistorisk karakter og omfatter Hvalfangstsamlingen, Sandefjord Bymuseum, Sandefjord Sjøfartsmuseum og Sandar Bygdesamling.
Hvalfangstmuseet har en omfattende foto- og filmsamling i magasin. En stor boksamling med litteratur om hval, hvalfangst og polare strøk er tilgjengelig gjennom Sandefjord Folkebibliotek. Dertil kommer flere hundre hyllemeter med historiske arkiver oppbevart i Vestfoldarkivet. Disse står i dag på listen over «Norges dokumentarv» som sorterer under UNESCOs liste over Verdens dokumentarv.