Skjoldformet messingplate med embetsmannen og offiseren Ove Gjeddes våpenskjold. Motivet er ei skråstilt gjedde i skjoldet og to vesselhorn som hjelmtegn. Det er inngravert en av t...
Ove Gjedde (1594-1660) – navnet har også vært stavet Ove Giedde eller Ove Gedde – var født inn i en velstående familie på Tomarps kungsgård i Skåne, som den gangen var et dansk lan...
Ove Gjedde (1594-1660) – navnet har også vært stavet Ove Giedde eller Ove Gedde – var født inn i en velstående familie på Tomarps kungsgård i Skåne, som den gangen var et dansk landskap. Som ung reiste Gjedde utenlands. Han kom tilbake til København som en for sin tid velstudert mann. Her gav Kristian 4. ham en sentral posisjon i Danske kanselli, kongens sekretariat. I 1617 ble kongen oppsøkt av en mann som utgav seg for å være representant for keiseren av Ceylon (Sri Lanka), som bad om bistand til å bekjempe portugiserne. Kongen hadde neppe innsikt i forholdene under så fjerne himmelstrøk, men han så for seg at Ceylon kunne bli et strategisk støttepunkt for det danske Ostindiakompaniets handel med India. Derfor ble den 23 år gamle Ove Gjedde utnevnt til admiral og sendt til Ceylon med fire skip med overveiende nederlandsk mannskap. Da de nådde Ceylon fikk Gjedde og mennene hans greie på at det ikke fantes noen keiser av Ceylon, og at de myndighetspersonene de møtte ikke ville gi danskekongen noen av de fordelene han var blitt forespeilt ved å bekjempe portugiserne. Da seilte Gjedde til India, der det lyktes ham å få fyrsten av Tanjore til å overdra Trankebar på den indiske sørkysten til Kristian 4. og gi Ostindiakompaniet handelsprivilegier der. Etter eventyret i Sør-Asia ble Ove Gjedde først lensherre i Brunla og Numedal i perioden 1622-1637, deretter i Tønsberg len fram til 1640, da han fikk samme verv i Bratsberg (Telemark). Gjedde investerte også i bergverksnæringa. I perioden som lensherre i Brunla hadde Ove Gjedde en del eiendomsinteresser i Tjølling, en eiendomsportefølje han omkring 1630 la inn under det som ble kalt Halsen hovedgård, der lensherren bodde. Ove Gjeddes datter Mette giftet seg for øvrig med Nils Lange (Niels Lange), som også ble lensherre i Brunla len. Han fikk etter hvert hånd om en tredel av jordegodset i embetsdistriktet sitt. Lange ble avsatt på grunn av mislig embetsførsel i 1649, og etter dette forvitret familieformuen raskt. En stor del av verdiene kom i hendene på Ulrik Fredrik Gyldenløve, som i 1671 ble utnevnt til greve i Brunla, som fra da av gikk under navnet Larvik grevskap.
Subject Skjoldformet messingplate med embetsmannen og offiseren Ove Gjeddes våpenskjold. Motivet er ei skråstilt gjedde i skjoldet og to vesselhorn som hjelmtegn. Det er inngravert en av to høye, tunge lysestaker som står på ytterkantene av alteret i Tjølling kirke i Vestfold. Stakene skal ha vært gaver fra nevnte Ove Gjedde, som i en periode bodde i dette prestegjeldet. Litt biografisk informasjon om ham finnes under fanen «Opplysninger».
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».