main article image
Foto: Göran Ekberg, Vrak/SMTM Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)

Swiks – vraket i Trollskogen

På nordöstra Ölands finns en av landets märkligaste skogar, Trollskogen. Förvridna träd, tät mossig vegetation och en spöklik stämning. En plats man inte vill uppleva i mörker och ruggigt väder. På den steniga stranden i utkanten av skogen finns resterna av ett gammalt skepp. En skylt nära vraket berättar att skonaren Swiks förliste på platsen 1926 i samband med en kraftig snöstorm, en riktig öländsk fåk.

Den tremastade skonaren Swiks byggdes 1902 i det lilla lettiska kustsamhället Upesgriva, nordväst om Riga. Beställare av fartyget var Indrik S. Puhlin från Riga. Enligt uppgift skall Puhlin kallats ”Svikis” av ortsbefolkningen där han bodde. Smeknamnet, som betyder kåda, ska ha kommit från namnet på hans gård Sviki. När fartyget var färdigbyggt döptes det till Swiks.

Swiks var byggt i mycket grova dimensioner av furu och ek med galvaniserade bultar. Puhlin ägde fartyget i 10 år varefter han sålde henne till Åland. Där hade hon fram till 1926 flera olika ägare och Vårdö och Mariehamn som hemmahamnar. Som fraktfartyg seglade Swiks till många delar av världen med allt från timmer till guano i lasten. Under första världskriget låg hon dock upplagd i Randers i Danmark.

Swiks i åländsk hamn. Okänd fotograf, Sjöhistoriska museets arkiv Public domain mark (CC pdm)

I december 1926 lämnade Swiks den tyska hamnstaden Flensburg med sikte på Åland och det kommande julfirandet. Besättningen, som såg fram mot att fira jul med sina familjer, bestod av sju man och resan skulle göras utan last. Kapten Hjalmar Eriksson längtade inte bara hem till julfirandet, han skulle även gifta sig. När fartyget närmade sig Ölands norra udde överraskades Swiks av en mycket kraftig snöstorm.

För att komma undan stormen försökte man runda Ölands norra udde för att få skydd inne i Kalmarsund. Men på grund av den dåliga sikten kom man för nära land. I ett försök att förbättra det svåra läget försökte man få stopp på Swiks genom att släppa hennes båda ankare. Manövern misslyckades och fartyget grundstötte strax därefter en bit från den steniga stranden. Hon fick snabbt kraftig slagsida och tog in vatten. Besättningen som försökte rädda sina tillhörigheter möttes av så mycket vatten inne i fartyget att kojerna inte ens syntes ovan ytan.

Besättningen ombord på Swiks. Okänd fotograf, Sjöhistoriska museets arkiv Public domain mark (CC pdm)

Hela besättningen lyckades rädda sig iland i en av fartygets livbåtar. Där fick de sju männen uppleva Trollskogen från dess sämsta sida. I timmar irrade de omkring i skogen i snöstormen innan de till slut lyckades hitta fram till en bebodd stuga i Grankulla, nästan tre kilometer från vrakplatsen. Här blev de omhändertagna av de boende under en veckas tid innan de kunde resa vidare till Åland. Besättningsmannen Rurik Gästgivar, som skadats lindrigt vid förlisningen, fick tillbringa en kort tid på sjukhus.

Resterna av Swiks i juni 2021. Foto: Jonas Hedberg, SMTM Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)
Resterna av Swiks i juni 2021. Foto: Jonas Hedberg, SMTM Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)
Resterna av Swiks i juni 2021. Foto: Jonas Hedberg, SMTM Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)
Foto: Göran Ekberg, Vrak/SMTM Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)
Foto: Göran Ekberg, Vrak/SMTM Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)
Foto: Göran Ekberg, Vrak/SMTM Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)

Efter strandningen köptes fartyget av några bönder från Böda som hade tänkt sig att tillvarata trävirket och järnet. Det visade sig dock vara alltför besvärligt och olönsamt att bryta loss plankorna från det stabilt byggda skrovet. Vraket blev därför liggande utanför stranden tills en ny fåk på 1950-talet kastade fartyget långt upp på stranden samtidigt som det bröts i två delar. Idag, nästan 100 år efter olyckan, finns delar av fartyget kvar att förundras över när man vandrar längs Trollskogens strand.

Text: Göran Ekberg

Vrakfakta

  • Förlist: 1926
  • Byggd: 1902
  • Längd: 34 m
  • Bredd: 9 m
  • Djup: 0 m
  • Typ: Skonare

Fler artiklar från Vrak – Museum of Wrecks

Share to